12 Απρ 2017

«Πεθαίνει» το έθιμο στο Κάστρο της Φολεγάνδρου – Έντονες αντιδράσεις απο τους Κατοίκους video

«Πεθαίνει» το έθιμο με τις Κροτίδες κατά την είσοδο της εικόνας της Παναγίας στο Κάστρο της Φολεγάνδρου;
Πληθώρα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Δημοτικής αρχής Φολεγάνδρου να καταργήσει το συγκεκριμένο έθιμο….επικαλούμενοι αρχαιολογικούς λόγους…
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες προέρχονται απο την Φολέγανδρο οι αντιδράσεις για τη διακοπή του εθίμου αναμένεται να κορυφωθούν καθώς οι κάτοικοι αναφέρουν άλλους παράγοντες….

Η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και οι εκατοντάδες τουρίστες που πλημμύριζαν την περιοχή κάθε χρόνο, φέτος αντικαταστάθηκαν με την οργή και τη θλίψη των κατοίκων για τη μη διεξαγωγή του εθίμου. Όπως μας αναφέρουν οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου, καταλογίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στη Δημοτική Αρχή την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το φετινό αδιέξοδο.
Στο άκουσμα της οριστικής μη διεξαγωγής του εθίμου αναμένεται και οι επισκέπτες του νησιού να δηλώνουν απογοητευμένοι με πολλούς από αυτούς να ζητούν εξηγήσεις, ενώ άλλοι να προβαίνουν σε ακυρώσεις δωματίων με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλήγμα για τον τουρισμό της Φολεγάνδρου κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η Φολέγανδρος τα τελευταία χρόνια είναι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο αλλά και παγκοσμίως, κυρίως μέσω του συγκεκριμένου εθίμου και πλέον εφόσον το έθιμο βαίνει προς μαρασμό διατυπώνονται φόβοι για μεγάλες απώλειες σε τουριστικά έσοδα. Όλα όσα ακούμε, διαβάζουμε ή βιώνουμε από πέρσι τέτοιον καιρό, πιστοποιούν ότι, οι κροτίδες όπως τις γνωρίσαμε (είτε ως απλό έθιμο, είτε ως τουριστική ατραξιόν και φιέστα), τείνει να πεθάνει. Και έχει πεθάνει επειδή η υπερβολή, ως ήταν αναμενόμενο, έφερε την αντίδραση θιγομένων (λίγων ή πολλών δεν έχει σημασία).

Είναι σε όλους γνωστόν ότι, ανέκαθεν, η Πολιτεία, δια του νομοθέτη, είχε χαρακτηρίσει την κατασκευή, κατοχή και ρίψη βεγγαλικών ως πράξη παράνομη που διώκεται και τιμωρείται. Πάνω σ’ αυτό ακριβώς το νομικό υπόβαθρο, στηρίζονται οι θιγόμενοι και ζητούν την προστασία της συντεταγμένης Πολιτείας θέτοντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες Αρχές προ των ευθυνών τους για τυχόν μη τήρηση του νόμου, ζητώντας αστυνομικές δυνάμεις από την Σύρο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόσμου, ωστόσο αστυνομικές πηγές απο την Σύρο, δηλώνουν άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα και οτι δεν τους ζητήθηκε συνεισφορά τους.


Κάπως έτσι, “δια της πλαγίας”, θέτουν και τους επίδοξους »κροτιδάρχες» προ των δικών τους ευθυνών αν τυχόν συλληφθούν φτιάχνοντας, κατέχοντας ή ρίχνοντας κροτίδες. Κάπως έτσι έχουν προκύψει “αναπαραστάσεις” εθίμων τόσο στη Φολέγανδρο.
Ηδη, έχουν ριχθεί, δια του τύπου, κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες. Νομίζω ότι, κανέναν δεν θα ενοχλούσε αν γινόταν αναπαράσταση του παραδοσιακού εθίμου.
Επ’ αυτού, τον λόγο έχουν οι Αρχές και οι ίδιοι με τις κροτίδες. Με την αναγκαία ανοχή, την λήψη προστατευτικών μέτρων κατά τη ρίψη και την καλή διάθεση των ανθρώπων με τις κροτίδες και μη, η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του εθίμου μπορεί να είναι ΓΕΓΟΝΟΣ (και τουριστικό) . Ο λόγος πλέον (και η ευθύνη) στους ρεαλιστές του τόπου μας και όχι σε όσους θα ήθελαν να δώσουν “γροθιά στο μαχαίρι”.
Πηγή : https://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...