6 Απρ 2017

Υπουργικές δεσμεύσεις για τον περιφερειακό Τύπο

Συνάντηση, με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, Ν. Παππά, είχαν εκπρόσωποι των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου, προκειμένου να συζητηθούν τα μείζονα προβλήματα του κλάδου.
Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνάντησαν οι εκπρόσωποι των περιφερειακών μέσων της Επικράτειας, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, την 31η Μαρτίου.
Στην περιφέρεια το 30% της κρατικής διαφήμισης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η –ως τώρα- λειτουργία του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, όπως θεσπίστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο τη ρύθμιση του άναρχου τοπίου που έχει επικρατήσει στον κλάδο της διαδικτυακής ενημέρωσης και την επίτευξη διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των on line media.
Επίσης, έγινε αναφορά στην πρόσφατη εγκύκλιο του Νίκου Παππά για την τήρηση της κατανομής των κρατικών διαφημιστικών δαπανών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προϋπολογιζόμενης δαπάνης.
Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων εξέφρασαν την ικανοποίηση των μελών τους για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ενώ κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για τη βελτίωση των παραπάνω ρυθμίσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Με τη λειτουργία του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης τελειώνει η ανομία στο διαδίκτυο, όπως και στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την τήρηση της καταβολής του 30% της κρατικής διαφήμισης υπέρ των Μέσων της περιφέρειας». Συμπλήρωσε, δε, πως: «Στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων χρειάζεται η ενεργή στήριξη εκ μέρους των Ενώσεων του περιφερειακού Τύπου όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην προσπάθεια που ήρθε προς όφελος όλων».
Ο Υπουργός, αφού ανέφερε πως το «υγιές κομμάτι του διαδικτύου» υποδέχθηκε με ικανοποίηση το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, προανήγγειλε την περαιτέρω αναβάθμισή του, ώστε ο καθένας να γνωρίζει ποια μέσα είναι εγγεγραμμένα σε αυτό και αν γίνεται ορθή κατανομή της κρατικής διαφήμισης.
Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, μετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΤΗΕΕΑ), Αντώνης Κατωπόδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), Αντώνης Μουντάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), Μιχάλης Σαββάκης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), Ευάγγελος Αθανασίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τους εκπροσώπους των Ενώσεων του περιφερειακού Τύπου κυριάρχησαν τα θέματα της λειτουργίας του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, όπως και αυτό της κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης.
Εποικοδομητική συνάντηση και με τον υπ. Οικονομίας
Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως της συνάντησης των εκπροσώπων των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου με τον κ. Παππά, προηγήθηκε η συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου, όπου συζητήθηκαν οι πρόχειροι διαγωνισμοί για έργα και προμήθειες κάτω των 60.000 ευρώ, τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά βάσει του Ν. 4421/2016 για την ανάθεση και πληρωμή των δημοσιευμάτων, η επαναφορά της δημοσίευσης των ισολογισμών και άλλα αναπτυξιακά θέματα.
Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός, άκουσε με μεγάλη προσοχή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση και αφού συζητήθηκε από το νομικό τμήμα του υπουργείου η ανάγκη εύρεσης κάποιας λύσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση των Ενώσεων για τη διαμόρφωση σχετικής τροπολογίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να περιληφθεί τροπολογία που να διασφαλίζει την υποχρεωτική δημοσίευση των πρόχειρων διαγωνισμών για έργα και προμήθειες κάτω των 60.000 ευρώ στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή.
Όσον αφορά στη προβληματική εφαρμογή του Ν. 4412/2016 για τα δικαιολογητικά, ενώ υφίστανται οι δεσμεύσεις του Ν. 3548/2007, ο υπουργός θεώρησε ήσσονος σημασίας τη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου έχουν έρθει σε επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να διευκρινιστεί και να επιβεβαιωθεί το σκεπτικό της επικράτησης των διατάξεων του Ν. 3548/2007 για τον έλεγχο του περιφερειακό – τοπικού Τύπου.
Επιπλέον οι Ενώσεις Τύπου κατέθεσαν επισήμως τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσίας για την επαναγορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στον περιφερειακό-τοπικό Τύπο (έστω και για μια δημοσίευση ανά Νομό) αλλά και για τη θέσπιση ειδικών επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις του κλάδου, με χρησιμοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ-ΣΕΣ.
Αναφορικά με το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης για τα ΜΜΕ και τον Τύπο, προτεραιότητα, όπως υποστήριξε ο υπουργός, αποτελεί η ενίσχυση της ψηφιακής σύγκλισης και η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, επομένως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν στα ΜΜΕ της χώρας.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...