22 Ιαν 2014

Σε κάθε περίπτωση στο 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές οι τράτες.


21/01/2014 16.00
Πέραν των τριών ναυτικών μιλίων από την ηπειρωτική και νησιωτική ακτή ή σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων, στην περίπτωση που αυτό συναντάται σε μικρότερη απόσταση από την παραλία, μπορούν να αλιεύουν οι τράτες.
Σε κάθε περίπτωση η αλιεία με δίχτυ τράτας βυθού δεν μπορεί να διενεργείται πέραν του ορίου του 1,5 ναυτικού μιλίου από την ηπειρωτική και νησιωτική ακτή.
Με την απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 58 /  16 Ιανουαρίου 2014) τίθεται σε ισχύ το «Σχέδιο Διαχείρισης για τη διενέργεια αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού», σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2011 με υπουργική απόφαση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη δινόταν η δυνατότητα στις μηχανότρατες  να ψαρεύουν στο ένα ναυτικό μίλι από την ακτή,  με συνέπεια η Ελλάδα να βρεθεί υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και παλαιότερα, το 2008, με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού, οπότε οι μηχανότρατες είχαν «πλησιάσει» στο ένα μίλι από την ακτή, κατά παράβαση του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας, με αποτέλεσμα να λάβει η χώρα μας επιστολή συμμόρφωσης από τη Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, σε ετήσια βάση θα πρέπει να υλοποιείται πρόγραμμα παρακολούθησης, των κύριων στοχευόμενων ειδών της αλιείας με δίχτυ τράτας, δηλαδή των ειδών μπακαλιάρου, μπαρμπουνιού, κουτσομούρας, μαρίδας και γάμπαρης σε Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο πέλαγος  για να διαπιστώνεται η κατάσταση των αποθεμάτων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπεραλίευση για κάποιο είδος θα αναστέλλεται η έκδοση ή θα ανακαλούνται οι άδειες αλίευσης που έχουν χορηγηθεί.
Η απόφαση θέτει επίσης γενικές και ειδικές απαγορεύσεις για συγκεκριμένες περιοχές και εποχές. Πέρα από αυτές, οι τράτες θα αποσύρονται στη ξηρά, κάθε χρόνο, από 24 έως και 31 Δεκεμβρίου και από 24 έως και 31 Μαΐου.
Επίσης, θα απαγορεύεται κάθε Φεβρουάριο η στοχευμένη αλιεία μπακαλιάρου για τα επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας που ψαρεύουν με στατικά δίχτυα και παραγάδια  Στοχευόμενη θεωρείται η αλιεία εφόσον στις πραγματοποιούμενες εκφορτώσεις οι μπακαλιάροι αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του συνολικού αριθμού των ψαριών που εκφορτώνονται.
Διαβάστε εδώ την απόφαση
http://www.cycladitis.gr/images/pdf/alieia.pd
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...