Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για πιο ουσιαστικό διάλογο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της χώρας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου με τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Ομίλου με τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουπλή και τη σύσκεψη με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργικό γραφείο κατόπιν αποδοχής από πλευράς Υπουργού της πρότασης που του έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις εργασίες της 42ης Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν στις Οινούσσες στις αρχές του μήνα και την αντιπροσωπεία του Ομίλου της οποίας επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης συνέθεταν ακόμα ο αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ του επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Μπαμιεδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Κώστας Αδαμόπουλος εκπρόσωπος του αδυνατούντος για λόγους ανωτέρας βίας να παραστεί προέδρου του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργου Μπενέτου.
Η συνάντηση έγινε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης της σημασίας που έχει η συνεργασία των δύο πλευρών για την καλύτερη αντιμετώπιση των ουκ ολίγων σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν διαρκώς και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια το νησιωτικό κομμάτι της Ελλάδας.
Με τον Υπουργό να επισημαίνει στη διάρκεια της την ανάγκη τα δύο μέρη να συνταχθούν στο κοινό μέτωπο για το σκοπό αυτό, τον εξ αρχής σχεδιασμό σ’ ότι αφορά τις άγονες γραμμές, ενώ συμφωνία όλων ήταν η ανάγκη εκκίνησης το ταχύτερο δυνατό ενός πιλοτικού προγράμματος αναφορικά με τις μεταφορές (επιβατών και εμπορευμάτων) μελέτη ΕΕΣΥΜ από και προς τα νησιά για κυκλικά δρομολόγια και γραμμές κορμού (Hub and Spoke) για να φανεί η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί πάνω στο συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα.
Ο Θράσος Καλογρίδης που πήρε πρώτος το λόγο από πλευράς ΕΟΑΕΝ τόνισε αρχικά την ανάγκη να υπάρξει σύνδεση του συγκοινωνιακής πολιτικής με τη νησιωτική πολιτική της χώρας τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε το καυτό ζήτημα των άγονων γραμμών που πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση αναφορικά με τις επιδοτήσεις ενώ στάθηκε και στο θέμα της δημιουργίας σχολής Ναυπηγοξυλουργικής Τέχνης.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μπαμιεδάκης αφού κατέθεσε το παράπονο προς την πολιτική ηγεσία ότι « η Κρήτη δεν αντιμετωπίζεται και αναγνωρίζεται ως νησί» αναφέρθηκε στον καθορισμό ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στα νησιωτικά λιμάνια καθώς και την αναγκαιότητα επέκτασης του ωραρίου των ναυαγοσωστών στις παραλίες.
Στο φλέγον θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς τονίζοντας ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα που αποτελεί καθολική και μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βόρειο Αιγαίο, η κατάργηση της οποίας απέκοψε τα νησιά από τις παραδοσιακές αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Ακόμη στη χρησιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη ώστε να διαχυθούν και στα νησιά του Β.Αιγαίου τα οφέλη αναπτυξιακών έργων όπως η Εγνατία οδός, η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κ.α.. και τελικά με κάθε τρόπο στη στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Στην αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου καθώς και του συστήματος ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος (άγονες γραμμές) αναφέρθηκε ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής και Πειραιά (ΣΩ.Ν.Π.Α.Π.), Κώστας Αδαμόπουλος ενημερώνοντας τον Υπουργό για τη εμπεριστατωμένη μελέτη του ΕΕΣΥΜ που κατατέθηκε πριν από χρόνια σε προηγούμενο κάτοχο του υπουργικού θώκου και δεν έτυχε παραμικρής αξιοποίησης για κυκλικά δρομολόγια και γραμμές κορμού (Hub and Spoke)
Σημαντικό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα Διοικητικά
Συμβούλια των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για το οποίο υπήρξε επίσης σύμφωνη υπουργική τοποθέτηση ενώ αναφέρθηκαν επίσης τα ζητήματα ανάπτυξης κρουαζιέρας στα νησιά – λιμενικές υποδομές, η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο καθώς και η λειτουργία υδατοδρομίων στα νησιά.
Με τον υπουργό να επισημαίνει ότι η παρούσα συνάντηση αποτελεί αφετηρία της για πιο στέρεες βάσεις συνεργασίας με τους θεσμικούς νησιωτικούς Επιμελητηριακούς φορείς τόσο του ιδίου όσο και γενικότερα του Υπουργείου πάνω σε όλα τα ανωτέρω (και όχι μόνον) ζητήματα.
Το τελευταίο μέρος της συνάντησης παρακολούθησε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός που προηγούμενα είχε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με θέμα τη μείωση του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά.
Η σύσκεψη έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που παρουσίασε σχετική μελέτη για την εξέταση του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων - το οποίο επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών - και την εξεύρεση ταυτόχρονα τρόπων μείωσης τους και τήν σταδιακή εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.
Παρόντες ήταν ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσης Καλαματιανός, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης, ενώ Ε.Ο.Α.Ε.Ν και INSULEUR εκπροσώπησαν αντίστοιχα οι κύριοι Καλογρίδης και Αδαμόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Ιωάννης Ρούσσος, και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, και άλλοι κοινωνικού φορείς των συγκοινωνιών και δικτύων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε την βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών πολιτών σε υπηρεσίες και αγαθά, με κόστος αντίστοιχο με αυτό των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας(Μεταφορικό ισοδύναμο) με ταυτόχρονη παροχή ποιοτικής διασύνδεσης με την ενδοχώρα και τα υπόλοιπα νησιά
Πηγή : http://www.naxostimes.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου