Τι δείχνουν οι δηλώσεις δρομολόγησης που κατέθεσαν στο υπουργείο Ναυτιλίας οι εταιρείες
Σημαντική αύξηση του αριθμού των πλοίων που είναι προγραμματισμένα να δρομολογηθούν την ακτοπλοϊκή σεζόν Νοέμβριο 2018-Οκτώβριο 2019 προκύπτει από..........
τις ετήσιες δηλώσεις δρομολόγησης που κατέθεσαν στο υπουργείο Ναυτιλίας οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Η σταδιακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης και η διατήρηση προς το παρόν τουλάχιστον σε διαχειρίσιμα επίπεδα των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων φέρνουν αύξηση του αριθμού των υπό δρομολόγηση πλοίων στις μεγάλες δρομολογιακές γραμμές του Αιγαίου.
Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (αυξημένη επιβατική κίνηση, χαμηλές τιμές καυσίμων) σημειώνεται και αύξηση της προσφερόμενης μεταφορικής ικανότητας στις λεγόμενες «ελεύθερες» γραμμές.
Γενικότερα παρατηρείται ότι όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (αυξημένη επιβατική κίνηση, χαμηλές τιμές καυσίμων) σημειώνεται και αύξηση της προσφερόμενης μεταφορικής ικανότητας, με την προσθήκη νέων πλοίων και νέων «παικτών» στις λεγόμενες «ελεύθερες» γραμμές (όπου δηλαδή δεν ισχύει η δημόσια υπηρεσία και η καταβολή μισθώματος από το κράτος), ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.
Όταν η κατάσταση δυσκολεύει, η προσφερόμενη χωρητικότητα μειώνεται δραματικά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που επιμένουν να δρομολογούν πλοία στις απελευθερωμένες γραμμές καταγράφουν μεγάλες ζημίες, όπως συνέβη την περίοδο 2010-2015.
«Ευχάριστος πονοκέφαλος»
Η αύξηση των αριθμού των υπό δρομολόγηση πλοίων προκαλεί όπως είναι φυσικό «ευχάριστους πονοκέφαλους» στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό, οι οποίοι καλούνται να «διαχειριστούν» τις επιχειρηματικές κόντρες που θα προκύψουν εκ των πραγμάτων, όπως δείχνει η εμπειρία παλαιότερων ετών, λόγω έντασης του ανταγωνισμού στις γραμμές του Αιγαίου.
Ήδη στα πρόσφατα Συμβούλια Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) έχουν καταγραφεί οι μεγάλες επιχειρηματικές αντιθέσεις μεταξύ των Golden Star Ferries και Sea Jets, οι οποίες όμως επηρεάζουν και τα σχέδια των υπόλοιπων ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Δηλώθηκαν 255 από 227 πλοία πέρυσι
Συγκρίνοντας τις δηλώσεις τακτικής δρομολόγησης που κατατέθηκαν στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 30/1/2018 με τις δηλώσεις που κατακτήθηκαν την περσινή περίοδο, δηλαδή 30/01/2017, παρατηρείται μία αύξηση του αριθμού των πλοίων σε όλες τις γραμμές κατά 12%. Το 2017 (σεζόν 2017-2018) είχαν δηλωθεί 227 πλοία σε όλες τις γραμμές, ενώ για την σεζόν 2018-2019 έχουν δηλωθεί 255 πλοία (συμπεριλαμβάνονται και τα πορθμεία).
Οι εταιρείες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά είναι η Sea Jets, η οποία δρομολογεί συνολικά 21 πλοία σχεδόν σε όλο το Αιγαίο αντί των 15 που είχε δηλώσει για την σεζόν 2017-2018, ενώ αύξηση του στόλου εμφανίζει και η Golden Star Ferries, η οποία δρομολογεί πέντε πλοία αντί των τριών έναν χρόνο πριν.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικές στο Αιγαίο με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Hellenic Seaways από τον όμιλο της Attica Group, καθώς το νέο σχήμα Attica-HSW θα έχει στο Αιγαίο συνολικά δύο πλοία λιγότερα, ενώ ο όμιλος Grimaldi μαζί με τη θυγατρική του Μινωικές Γραμμές ΜΙΝΟΑ θα έχει δύο πλοία παραπάνω.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αγοράς από την Attica Group των μετόχων της HSW που κατέχουν οι Μινωικές προβλέπει και την αγορά δύο πλοίων του ομίλου Attica και της HSW από τον όμιλο Grimaldi και τις Μινωικές.
Επιπλέον, με βάση τις δηλώσεις δρομολόγησης στις γραμμές των Ανατολικών Κυκλάδων, σημειώνεται μία αύξηση του αριθμού των υπό δρομολόγηση πλοίων κατά 11%, καθώς δρομολογούνται επιπλέον τέσσερα πλοία (από 38 στα 42), ενώ στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου η αύξηση είναι 14% (ένα επιπλέον πλοίο).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η δρομολόγηση πλοίων για την επόμενη δρομολογιακή περίοδο είναι ελεύθερη σε όλες τις γραμμές εφόσον αυτή δηλωθεί εμπρόθεσμα (μέχρι 31 Ιανουαρίου).
Επίσης σημειώνεται ότι τα ταχύπλοα μπορούν να δρομολογηθούν για τέσσερις μήνες, το ελάχιστο, εκ των οποίων οι τρεις είναι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος.
ΟΛΠ: Αυξήθηκε η διακίνηση επιβατών
Στο μεταξύ, αύξηση της τάξης 2,5% κατέγραψε η συνολική διακίνηση επιβατών το 2017 στις εσωτερικές γραμμές, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ. ΟΛΠ
Ειδικότερα, μέσω του Λιμανιού του Πειραιά το 2017 διακινήθηκαν 15.555.123 επιβάτες έναντι 15.178.279 το 2016. Η εν λόγω αύξηση προήλθε, αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση του ΟΛΠ, από τους βελτιωμένους όγκους διακίνησης για τα νησιά του Αιγαίου και τον Αργοσαρωνικό (5,6% και 7,2% αντίστοιχα), ενώ οι τομείς του πορθμείου και των άγονων γραμμών κατέγραψαν μείωση συνολικά κατά 95.447 επιβάτες.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στον τομέα διακίνησης οχημάτων στις εσωτερικές γραμμές, με αύξηση διακίνησης κατά 2,3% (2.648.725 το 2017 έναντι 2.589.908 το 2016). Μείωση καταγράφεται στη διακίνηση οχημάτων στις άγονες γραμμές (29,5%) και οριακή μείωση στο Πορθμείο (0,01%), η οποία υπερκαλύπτεται από σημαντική αύξηση (8,9%) στις γραμμές προς Αιγαίο και στα νησιά Αργοσαρωνικού (2,2%), όπου το 2017 συνολικά διακινήθηκαν 850.558 οχήματα έναντι 789.267 την προηγούμενη χρονιά.
Οι προοπτικές στην κίνηση
Αναφερόμενος ο ΟΛΠ στις προοπτικές της ακτοπλοϊκής κίνησης για το 2018 σημειώνει ότι η μεταβολή διακίνησης επιβατών προβλέπεται να είναι οριακή. Όπως εξηγεί ο ΟΛΠ, η διακίνηση στον τομέα της ακτοπλοΐας επηρεάζεται κυρίως από την οικονομική κατάσταση της χώρας που επιδρά στη διακίνηση επιβατών και φορτίων και σε μικρότερο βαθμό από τον όγκο τουριστών.
H διακίνηση επιβατών από και προς τα νησιά επηρεάζεται και από την ένταση του ανταγωνισμού των πλοίων και των αερομεταφορών χαμηλού κόστους. Για την περίοδο 2018-2021 προβλέπεται μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,4%, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση των ροών επιβατών και φορτίων για τα νησιά.
Οι αφίξεις τουριστών για το 2017 ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε 28,5 εκ. και αναμένονται να φτάσουν τα 30 εκατ. το 2018 με θετική επίδραση στη διακίνηση του λιμανιού. Από την άλλη μεριά, η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων των νησιών μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αυξήσει τις απευθείας πτήσεις charter προς τα νησιά, μειώνοντας τους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά μέσω του Πειραιά.
Η ανοδική πορεία του πετρελαίου μετά το χαμηλό του Νοεμβρίου 2016 θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στην ανταγωνιστικότητα του πλοίου έναντι του αεροπλάνου και άρα και στους όγκους διακίνησης τουριστών προς τα νησιά.
Λάμπρος Καραγεώργος
Πηγή: "Ναυτεμπορική" - Από την έντυπη έκδοση
Newsroom MykonosTicker :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου