Η συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών τονίστηκε κατά το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από 11-14 Σεπτεμβρίου 2018, με τη συμμετοχή 1.000 συνέδρων από 64 χώρες.
Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν 260 επιστημονικές εργασίες που καλύπτουν όλους τους τομείς δραστηριότητας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και αναφέρονται στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την τοπική ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.
Βασικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Καθ. Ν. Ζούρος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία των Γεωπάρκων και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους αλλά και στη συμβολή τους στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω παροχής υψηλής στάθμης ενημέρωσης και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επισκεπτών καθώς και της προώθησης τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο και καινοτόμες δραστηριότητες με ιδιαίτερη έμφαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τις δράσεις ανάπτυξης εναλλακτικού τουριστικού, γεωδιατήρησης και συνεργασίας.
Ειδικότερα, παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος και τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησής του, που θεωρούνται πρότυπο για αντίστοιχα μνημεία σε όλο τον κόσμο καθώς και τις μοναδικότητες της Λέσβου, εντυπωσιάζοντας όλους τους συμμετέχοντες.
Ακολούθησε η ομιλία του Καθ. P. McKeever, Διευθυντή του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO, ο οποίος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία και συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη ανάπτυξη και την Agenda 2030. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση πολλών παραδειγμάτων από τη Λέσβο ως άριστες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.Οι εργασίες του Συνεδρίου
Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των Γεωπάρκων και των υπεύθυνων της UNESCO κινήθηκαν σε ανάλογη θεματολογία, σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την προώθηση του γεωτουρισμού, τη βελτίωση της λειτουργίας των Γεωπάρκων και την ανάπτυξη του Δικτύου.
Τα συμπεράσματα των ανακοινώσεων θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην περαιτέρω πορεία του Δικτύου των Γεωπάρκων και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δράσεων προς την κατεύθυνση της δυναμικής ανάδειξης των φυσικών μνημείων.
Συγκεκριμένα, τα θέματα που απασχόλησαν το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Γεωπάρκων της UNESCO ήταν ο ρόλος των γεωπάρκων στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς, η βιοποικιλότητα στις προστατευόμενες περιοχές, η διαχείριση των γεωπάρκων, η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, η εκπαίδευση, η τοπική ανάπτυξη, η προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς και η επικοινωνία με το κοινό, οι νέες μέθοδοι προβολής αλλά και το μέλλον των γεωπάρκων.
Παράλληλα, οργανώθηκαν ειδικές ομάδες εργασίας κατά τη διάρκεια των οποίων κατατέθηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Γεωπάρκων, τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες κατά την επίσκεψή τους σε ένα Γεωπάρκο.Νέα μέλη
Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο Συνέδριο κατά την τελετή υποδοχής των 13 νέων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και την απονομή του τίτλου UNESCO Global Geopark.
Έτσι, σήμερα ο αριθμός των μελών του Δικτύου ανέρχεται σε 140 γεωπάρκα από 38 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση των νέων μελών και η απονομή του τίτλου τους πραγματοποιήθηκε από τον Καθ. Ν. Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Πρόκειται για τα γεωπάρκα Famenne-Ardenne στο Βέλγιο, Percé στον Καναδά, Guangwushan-Nuoshuihe και Huanggang Dabieshan στην Κίνα, Beaujolais στη Γαλλία, Ciletuh-Palabuhanratu και Rinjani Lombok στην Ινδονησία, Izu Peninsula στην Ιαπωνία, Mudeungsan Area στην Κορέα, Conca de Tremp Montsec στην Ισπανία, Ngorongoro Lengai στην Τανζανία, Satun στην Ταϊλάνδη και Cao Bang στο Βιετνάμ.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου