Αν πληρώναμε δημοτικά τέλη ανάλογα με τις ποσότητες των απορριμμάτων που πετάμε, ο κάθε πολίτης θα είχε ένα σαφές κίνητρο για να μειώσει τις ποσότητες που παράγει.
Κι αν αυτό είναι ανεφάρμοστο στη χώρα μας σε επίπεδο ατόμου, δεν ισχύει το ίδιο για τις επιχειρήσεις.
Αυτό υποστηρίζει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τον ξενοδοχειακό κλάδο, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο ώστε η κάθε επιχείρηση να παράγει αποτελέσματα στο πεδίο της χωριστής συλλογής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.
Το Ινστιτούτο ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν πρακτικό οδηγό για την ανακύκλωση και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, καταγράφοντας τις βασικές αδυναμίες της σημερινής κατάστασης και υποδεικνύοντας τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούν ο κλάδος αλλά και η πολιτεία.
Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων:
• Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν καν αποτελεσματικά προγράμματα ανακύκλωσης. Εκεί όπου υπάρχουν, οι περιορισμένοι κάδοι αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από το ανακυκλώνουν σωστά.
• Σημαντικό πρόβλημα είναι και το ασταθές πρόγραμμα αποκομιδής, με αποτέλεσμα οι κάδοι ανακύκλωσης να «μετατρέπονται» σε κάδους απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το Ινστιτούτο ζητεί τη βοήθεια της πολιτείας για την καλύτερη οργάνωση του ξενοδοχειακού κλάδου στο θέμα.
Προτείνει την άμεση υιοθέτηση ενός μοντέλου «pay as you throw» (πληρώνω όσο πετάω), έναν μηχανισμό αυξομείωσης των δημοτικών τελών ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε επιχείρησης.
«Ο παλαιός τρόπος χρέωσης της διαχείρισης απορριμμάτων αδικεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν λίγα σκουπίδια, είτε επειδή κάνουν ανακύκλωση είτε επειδή δεν υπερκαταναλώνουν. Επίσης, επιτρέπει στους πολίτες να μη νοιάζονται ιδιαίτερα για το πόσο καταναλώνουν, ή πόση ποσότητα σκουπιδιών παράγουν και τι επιπτώσεις προκαλούν στο περιβάλλον με τη συμπεριφορά τους», αναφέρει ο οδηγός.
Το ΙΝΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι θα διευκόλυνε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αν το κράτος όριζε με σαφήνεια τις υποχρεώσεις τους στη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Παράλληλα, προτρέπει τους δήμους να δημιουργήσουν «Πράσινα Σημεία» σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα τουριστικών επιχειρήσεων.
Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται «εκ των έσω», το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει τον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης στη διαχείριση αποβλήτων ειδικά για την τουριστική βιομηχανία και την προώθηση των καλών πρακτικών του κλάδου μέσω διαγωνισμών, ιστοσελίδων κ.λπ. ώστε να δημιουργηθεί ένας υγιής ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε επισκέπτης στη χώρα παράγει κατά μέσον όρο 1,7-2,5 κιλά απορριμμάτων ανά διανυκτέρευση.
Ετσι, ο ξενοδοχειακός κλάδος μαζί με την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι παράγει μεταξύ 400.000 και 550.000 τόνους στερεά απόβλητα, ενώ μαζί με την εστίαση η ποσότητα ανέρχεται μεταξύ 600.000 και 650.000 τόνους τον χρόνο.
Σε αυτές τις ποσότητες η δυνατότητα για ανακύκλωση υπολογίζεται μεταξύ 250.000 και 350.000 τόνους, ενώ για τα οργανικά 200-250.000 τόνους ανά έτος.
Πηγή : http://greenagenda.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου