28 Σεπ 2021

«Ο σεισμός στην Κρήτη αλλάζει το τοπίο για τον σεισμικό κίνδυνο στη χώρα»


Aιφνιδιασμένοι και προβληματισμένοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι από τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, το πρωί της Δευτέρας, που άφησε πίσω του έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο. «Ο σεισμός αυτός έγραψε μεγάλη ιστορία» είπε ο διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στον ΑΝΤ1. «Είναι η πρώτη φορά από την ενόργανη περίοδο της σεισμολογίας, δηλαδή από το 1900 και μετά που καταγράφεται επάνω στο νησί της Κρήτης ισχυρός σεισμός τέτοιου μεγέθους. 

Όλοι νομίζαμε και δημιουργήθηκε ένας μύθος, ότι η Κρήτη κινδυνεύει μόνο από τους υποθαλάσσιους σεισμούς. Αυτό άλλαξε». «Και το γενικεύω: 

Από εδώ και πέρα αλλάζει το τοπίο για το σεισμικό κίνδυνο στη χώρα. Σε κάθε γωνιά της χώρας μας, από εδώ και πέρα θα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να γίνει σεισμός ισχυρός, έστω και αν δε γνωρίζουμε τα ρήγματα της περιοχής», πρόσθεσε. Αυτό όπως είπε, σημαίνει πρακτικά νέους κανόνες για την ασφάλεια των κτιρίων αλλά και αλλαγές στην προετοιμασία των πολιτών για ένα σεισμό. 

 Ο ίδιος εξέφρασε και τις ανησυχίες του για την Θήβα. «Δε σας κρύβω ότι η περίπτωση της Θήβας εξετάστηκε και αυτή μαζί με του Αρκαλοχωρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής σεισμικού κινδύνου στις 21 Ιουλίου. 

Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή».
 Για παντελώς άγνωστο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, έκανε λόγο ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο καθηγητής σεισμολογίας εκτίμησε ότι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός». 

 Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, σημείωσε πως οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο. «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός.

 Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

 Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

 Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. «Κεραυνός εν αιθρία» ήταν οι 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ για τον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. 

 Όπως υποστήριξε, η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι είχε τελειώσει η σεισμική διέγερση στην περιοχή μετά την τετράμηνη σεισμική δραστηριότητα. Στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να το πούμε επιστημονικά αλλά ακολουθώντας τη λογική» και γι’ αυτό επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή όλο το επόμενο διάστημα.





 

 Πηγή : https://tvxs.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...