27 Σεπ 2021

Eνα «πράσινο» ξύλινο καΐκι ταξιδεύει από την Πάτμο με προορισμό το μέλλον

Φωτ. Και το όνομα αυτού «Ελπίς», ένα σύγχρονο «πράσινο» καΐκι.
Δεν θα μπορούσε να έχει πιο ταιριαστό όνομα. Λέγεται «Solar Ελπίς» και καθελκύστηκε πριν από λίγο καιρό στην Πάτμο. Είναι ένα όμορφο καΐκι, αντίγραφο ενός παραδοσιακού πετρελαιοκίνητου σκαριού δεκαετίας του ’30, το οποίο έκανε κάποτε τον πλου ανάμεσα στο νησί της Αποκάλυψης και τους Αρκιούς.

 Η ιδιαιτερότητα του νέου σκάφους είναι ότι κινείται με καύσιμο τον ήλιο. Αυτόνομο, φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς έχει ηλιακά πάνελ, φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή τη ναυπηγική τέχνη σε συνδυασμό με την πράσινη ενέργεια. Ετσι διατηρείται και η ελπίδα ότι μια παράδοση αιώνων δεν θα χαθεί, αφού συνεχίζεται δυστυχώς η αλόγιστη καταστροφή των ξύλινων αλιευτικών σκαφών της πατρίδας μας με αντάλλαγμα παχυλές αποζημιώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Ελληνες ψαράδες.

 Παρά τις αντιδράσεις, τις εκστρατείες, τις προσπάθειες που κάνουν σύλλογοι (και η στήλη), τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και η Ελλάδα που καυχιόταν για τον μεγαλύτερο στόλο στη Μεσόγειο, έχει χάσει τα περισσότερα γοργοτάξιδα καΐκια της.Εμπνευστής της ιδέας του «πράσινου καϊκιού» είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Ο Ιωσήφ Ζησιάδης, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα και το 1962 μετοίκησε με τους γονείς και τον αδελφό του στη Λωζάννη, υπήρξε ο πρώτος βουλευτής στο Ελβετικό Κοινοβούλιο που είχε μετανάστες γονείς. Διετέλεσε μάλιστα και υπουργός Δημοσίας Τάξεως στο Καντόνι Βο, με πλούσια πολιτική καριέρα. 

Αγαπά την Πάτμο, όπου κάνει διακοπές από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Βλέποντας στη λίμνη Λεμάν ένα σκάφος να κινείται με ηλιακή ενέργεια αποφάσισε να οργανώσει μια πρωτοβουλία για να ναυπηγηθεί ένα καΐκι με ηλιακά πάνελ στην Πάτμο. Ευτυχώς στο νησί υπάρχουν ακόμα μάστορες όπως ο εξαιρετικός καραβομαραγκός Σώζος Καμίτσης, στο καρνάγιο του οποίου σκαρώθηκε η «Ελπίς».


Σύγχρονο σκαρί σε παλιό σχέδιο, ναυπηγήθηκε από τον Σώζο Καμίτση.
 Ο Ζησιάδης με τη σειρά του φρόντισε να εξασφαλίσει την ηθική και υλική στήριξη του επιχειρηματία Sauro Nicli, αλλά και του Ελβετικού Ιδρύματος Planet Solar. Το «Solar Ελπίς» είναι εννιάμετρο και χωράει 12 άτομα. Ο επισκέπτης εν πλω θα έχει τη δυνατότητα να βρει στην καμπίνα τοπικά προϊόντα της Πάτμου, καθώς και βιοδυναμικά τοπικά κρασιά. Επίσης, θα διατίθεται και για εκδηλώσεις του Δήμου της Πάτμου. 

«Είναι κρίμα να βλέπει κανείς ότι τα νησιά του Αιγαίου χάνουν την επαφή με το ίδιο τους το παρελθόν, τις τεχνικές που είχαν οι μάστορες, τις παλιές καλλιέργειες και ζουν μονάχα από τον τουρισμό. Μέσα από τη ναυπήγηση αυτού του σκαριού θέλαμε να δείξουμε πως υπάρχει ακόμα περιθώριο να κάνουμε πράγματα για να αντιστρέψουμε αυτήν τη λανθασμένη νοοτροπία», δήλωσε στη στήλη ο Ιωσήφ Ζησιάδης. 

Ο Ιωσήφ Ζησιάδης είναι Ρωμιός που σταδιοδρόμησε στην Ελβετία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει δράση και δίνει εμπράκτως το παράδειγμα. Πριν από κάποια χρόνια αποφάσισε να φτιάξει έναν πρότυπο βιοδυναμικό αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Πάτμο, το κτήμα «Πάτοινος», και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο οινοποιείο μαζί με μία σχολή οίνου, ένα ελαιοτριβείο, καθώς και μία τράπεζα σπόρων. Το νησί είχε κάποτε ωραία κρασιά που εξήγε στο Αιγαίο και στη Μικρά Ασία, όμως η εσωτερική μετανάστευση και η μείωση του πληθυσμού εξαφάνισε τις καλλιέργειες.


Φωτ. Το βιοδυναμικό κτήμα «Πάτοινος» στην Πάτμο.
 Η απόπειρα του Ζησιάδη αναβιώνει αυτόν τον γεωργικό πλούτο που κοντεύει να ξεχαστεί. Και στην Ελβετία όμως ο συμπατριώτης μας δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της γαστρονομίας και της εκπαίδευσης επικεφαλής ων του Ελβετικού Ιδρύματος «Εβδομάδα της Γεύσης». 

Μεταξύ άλλων οργανώνει επισκέψεις από σεφ σε σχολεία ώστε τα παιδιά να μάθουν εξ απαλών ονύχων την αξία της καλής διατροφής με τη μείωση της παραγωγής κρέατος και τον σεβασμό στα ζώα. athinaika@kathimerini.gr 

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...