18 Ιουλ 2014

Ποιες τουριστικές περιοχές είναι «πρωταθλήτριες» στη μαύρη εργασία;


Τις «Μανωλάδες» του τουρισμού αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι - Μύκονος, Σαντορίνη, Εύβοια, Αχαΐα στις πρώτες θέσεις

Μικρές «Μανωλάδες» εντόπισαν στους αστραφτερούς τουριστικούς προορισμούς, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, συνοδεύοντας τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ που διενεργούσαν ελέγχους. Στην κορυφαία θέση της εργασιακής... ζούγκλας βρίσκεται η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ κατά πόδας ακολουθούν η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ήπειρος και η Θεσσαλονίκη.

Από κοντά και ο τουριστικός προορισμός της Ιεράπετρας όπου κανένας ξενοδόχος δεν εφαρμόζει πλέον την τοπική κλαδική Λασιθίου είτε την Εθνική κλαδική σύμβαση, την ώρα που η Νότια Ελλάδα βουλιάζει από τον τουρισμό.

- Ειδικότερα, στις Κυκλάδες υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων σε υπόγεια που παραχωρούν οι εργοδότες, αδήλωτη εργασία, απολύσεις ή συνεχής αντικατάσταση του προσωπικού.

- Στην Εύβοια δουλεύουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που ανήκουν ακόμα και σε ηγετικά στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ελέγχων, για να μην εντοπιστούν... πηδούν στη θάλασσα. Στην Εύβοια αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν φέτος καθώς οι εργοδότες έφυγαν στο εξωτερικό αφήνοντας απλήρωτους και όμηρους δεκάδες εργαζόμενους αφού δεν τους απολύουν και φυσικά δεν τους επαναπροσέλαβαν.

- Στην Αχαΐα τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας έχουν σκαρφαλώσει σε απαράδεκτα επίπεδα με ενδεικτικό παράδειγμα παραθαλάσσιο κατάστημα εστίασης, το οποίο δεν είχε ασφαλίσει ούτε έναν από τους 45 εργαζόμενους, όπως έδειξε ο πρόσφατος έλεγχος του ΣΕΠΕ. Επίσης η Αχαΐα δείχνει να ακολουθεί το μοντέλο της Αίγινας όπου πέρυσι εντοπίστηκε αγγελία που πρόσφερε σε καμαριέρα αντί αμοιβής μόνο τροφή και στέγη. Το ίδιο πρότεινε ξενοδόχος της Αχαΐας σε δύο εργαζόμενους και χρειάστηκε η επέμβαση του Σωματείου και της Επιθεώρησης Εργασίας για να τους ασφαλίσει και να τους καταβάλει αποδοχές.

- Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Πρέβεζα και τα Ιωάννινα οφείλουν αποδοχές ακόμη και πάνω από 12 μήνες.

- Στη Θεσσαλονίκη οι ξενοδόχοι φυλλοροούν κατά δεκάδες από την Ένωση Ξενοδόχων ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση και να αμείβουν το προσωπικό με το κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου- τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Προύντζος - εξωθούνται στην ανεργία και υποκαθίστανται οι θέσεις εργασίας είτε από πλαστές συμβάσεις δήθεν ορισμένου χρόνου απασχόλησης είτε από την δήθεν πρακτική άσκηση με εισαγωγή ανέργων από όλη την Ανατ. Ευρώπη, αλλά και από την παροχή στους εργοδότες των επιταγών εισόδου (vouchers), ως ευκαιρία εισόδου των άνεργων παιδιών στην αγορά εργασίας. Το φαινόμενο καλλιεργεί νοοτροπία και προσδοκίες στους εργοδότες. Δηλαδή σκέφτονται, αφού τους παραχωρούνται δωρεάν εργατικά χέρια, ποιος ο λόγος να αμείβουν τους επαγγελματίες;

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν και το νέο εκβιασμό πολλών γνωστών ξενοδόχων που ζητούν από τους εργαζόμενους, ως νέα μορφή πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση αποποίησης της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας.

Σε πολλα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε συμφωνίες κάτω από το... τραπέζι όπου στην καλύτερη περίπτωση δηλώνονται ως αποδοχές, ο συμβατικός νόμιμος μισθός ενώ η πραγματική απασχόληση και η κάθε είδους υπερεργασία (ρεπό, υπερωρίες, εορτολόγια, νυχτερινά) καταλήγει στις τσέπες των εργοδοτών και αφαιρείται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Ομοσπονδία Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών έχει ήδη απευθυνθεί στον ΟΜΕΔ, μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε. για αποκατάσταση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, για να επαναφέρει τους εργοδότες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας μια συμφωνία αξιοπρεπούς διασφάλισης της επιβίωσης των εργαζομένων.

Τέλος, οι συνδικαλιστές εξέφρασαν τους φόβους τους για το μέλλον του ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα το οποίο οδηγείται στο υπό δημιουργία Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών.

Όπως τόνισαν, ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και αποθεματικά ύψους ονομαστικής αξίας 167 εκατομμυρίων, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ.Πηγή : http://www.protothema.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...