Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται αιγιαλός και πυθμένας της θάλασσας σε στρατηγικούς επενδυτές. Φορείς, δήμαρχοι και βουλευτές που μιλούν στο Star, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.
Επιστήμονες θεωρούν ότι στις ήδη κακοποιημένες ακτές μας δίνει χαριστική βολή το άρθρο 5 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο επιτρέπεται η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα.
Όπως δηλώνει ο Γιώργος Χριστοφορίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας «επιχειρείται εν τοις πράγμασι άγρια ανάπτυξη τύπου Ντουμπάι».
Η Θεοδώρα Νάντσιου, Υπεύθυνη Πολιτικής της WWF επισημαίνει ότι το άρθρο του νομοσχεδίου «απειλεί το παράκτιο περιβάλλον με νέα υποβάθμιση» και «ρίχνει και τον πήχη για την οικονομική ανάπτυξη καθώς δεν την καθιστά περιβαλλοντικά βιώσιμη».
Σε όλα τα έργα που γίνονται θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και να μην υπάρχουν καταστάσεις σαν και αυτή που φαίνεται στα πλάνα του Star, με μπαζώματα κλπ. λένε οι δήμαρχοι της περιοχής.
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης υπογραμμίζει ότι εάν έχουμε μπάζωμα, όπως «και αλλοιώσεις της φυσικής μορφής του αιγιαλού, της παραλίας και του βυθού» αυτό «σημαίνει ότι θα έχουμε και υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
Στρατηγικές επενδύσεις: ασφαλιστικές δικλείδες ζητούν βουλευτές της ΝΔ
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υποστηρίζει πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς η παραχώρηση θα γίνεται μόνο με προεδρικά διατάγματα. Ωστόσο ακόμη και βουλευτές της ΝΔ ζητούν αυστηρότερους κανόνες.
«Οι όποιες ρυθμίσεις του νέου πλαισίου θα πρέπει να έχουν τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να είναι εναρμονισμένες με τις πάγια νομολογημένες θέσεις του ΣτΕ» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.
«Πυρ ομαδόν» για την παραχώρηση αιγιαλού και βυθού
Καταιγίδα αντιδράσεων υπήρξε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν χαρακτηριστικά:
-Θεοπίστη Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ): «Ο αιγιαλός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινόχρηστο αγαθό και περιβαλλοντικός πόρος και όχι μόνο ως οικονομικός πόρος».
-Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ): «Για τον αιγιαλό και την παραλία ακόμη και το μπάζωμα στη θάλασσα και η αλλοίωση του φυσικού τοπίου θα θεωρούνται παρεμβάσεις για το δημόσιο συμφέρον».
-Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): «Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και ελπίζουμε να μη σημαίνει αυτά που διαβάζουμε».
-Κρίτων Αρσένης (ΜέΡα25): «Πάρτε τα χέρια σας μακριά από τις παραλίες».
Πηγή : https://naxostimes.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου