Από εκπροσώπους του Ν. Αιγαίου και των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή με μοναδικό θέμα την ενίσχυση των δομών στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας
Με σαφή ατζέντα για την ενίσχυση της Υγείας στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των νησιών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προχθές το μεσημέρι, οπότε και κατέθεσαν τα σχετικά υπομνήματά τους προς την κυβέρνηση.
Τα σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά εδώ και πολλά χρόνια, έχουν γιγαντωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς η πίεση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, ανέδειξε μεγάλα κενά και κυρίως στις δομές των νησιών, τα οποία οφείλει να καλύψει η κυβέρνηση.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, υπήρξε πολύτιμη η συμμετοχή εκπροσώπων των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά στη σχετική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, το μεσημέρι της Τρίτης, την οποίαν και παρακολούθησε ο Υπουργός Υγείας, εξηγώντας την πρόθεσή του να καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο για την Υγεία στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να έχουν ουσιαστική φροντίδα και περίθαλψη.
Από την πλευρά της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου τοποθετήθηκε αναλυτικά και στοχευμένα ο αντιπρόεδρός της και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας εκφράζοντας τις προτάσεις και τα αιτήματα τόσο των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, όσο και των Δημάρχων των νησιών του νομού Κυκλάδων. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε πραγματοποιήσει ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προ ημερών με κύριο θέμα την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, έχοντας φιλοξενήσει τόσο τις θέσεις του Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού, όσο και τις θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών πως είναι επιτακτική η ανάγκη κάλυψης θέσεων ιατρών αλλά και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα της ενίσχυσης της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.
Εκτός του ίδιου, από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τοποθετήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαρούλα Γιασιράνη, ενώ επιπλέον, μίλησαν ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό, Νίκος Συρμαλένιος.
Πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής πως η εν λόγω συνεδρίαση είχε μόνον ένα θέμα αυτό της κατάθεσης προτάσεων και κινήτρων για τη στελέχωση των δομών Υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές ενώ όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, θα ακολουθήσει και άλλη συνεδρίαση προκειμένου να ακουσθούν όλες οι θέσεις από την πλευρά των νησιών, τις οποίες δεσμεύθηκε πως το Υπουργείο Υγείας θα λάβει υπόψιν του.
Στην ίδια συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι επιστημονικών Ενώσεων των νησιών.
Υπουργός Υγείας: Ακούμε προτάσεις για την κατάρτιση συνολικού σχεδίου. Έμφαση στα κίνητρα
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση με θέμα την Υγεία στην οποίαν συμμετέχει Υπουργός Υγείας. Από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως η παρουσία του θα είναι δεδομένη σε όσες συνεδριάσεις πραγματοποιηθούν για το θέμα της υγείας και της ενίσχυσης των δομών στις νησιωτικές περιοχές κι αυτό, καθώς πρόσθεσε πως, “αυτή τη στιγμή ανοίγουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο που είναι πέρα από την πανδημία. Απλώς η πανδημία κατέδειξε διαχρονικές ελλείψεις, οι οποίες υπήρχαν. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να τα επιλύσουμε ή αν μη τι άλλο να ξεκινήσουμε. Θέλουμε να ανοίξει η συζήτηση για να ληφθούν υπόψιν όλες οι καλές προτάσεις για την κατάρτιση ενός σχεδίου που ήδη επεξεργαζόμαστε ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα για να μπορέσουν οι περιοχές που κατά βάση και διαχρονικά έχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, να ενισχυθούν”.
Σύμφωνα με τον ίδιο και αναφορικά με το σοβαρό θέμα της έλλειψης προσωπικού και της υποστελέχωσης των δομών, “όλες οι κυβερνήσεις που υπήρξαν, έδιναν τις θέσεις με προκηρύξεις, αλλά κατά βάση αυτές οι θέσεις ήταν άγονες. Δηλαδή δεν υπήρχε απροθυμία της πολιτείας να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Αλλά φαίνεται πλέον ότι επειδή δεν υπάρχει πληθώρα του ιατρικού προσωπικού όπως τη δεκαετία του ΄90 και του 2000, θα πρέπει να πάμε σε στοχεύσεις με τέτοιο τρόπο, που ξεκάθαρα να θέλει κάποιος να βρεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές για να υπηρετήσει ως ιατρός και να ασκήσει το λειτούργημά του”.
Ειδικότερα για το ζήτημα των κινήτρων, ο Θάνος Πλεύρης προλογικά σημείωσε πως, “Θέλουμε να επεξεργαστούμε θέματα τα οποία θα έχουν να κάνουν με κίνητρα. Και οπωσδήποτε τα κίνητρα αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είναι και οικονομικά κίνητρα, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα κίνητρα”. Ενδεικτικά αναφέρθηκε και σε “αντικίνητρα φυγής”, λέγοντας πως, “Όταν κάποιος λαμβάνει μία θέση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και ενδεχομένως κάποιο κίνητρο όταν ολοκληρώσει αυτό το χρονικό πλαίσιο για να βρεθεί κάπου αλλού.
Παράλληλα θα πρέπει να δούμε και τις δυνατότητες, όπου είναι εφικτό, να υπάρχουν έξυπνες διαδικασίες συνεργασιών που μπορεί να υπάρχουν με ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές”.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο ίδιος τόνισε πως με τις παραπάνω σκέψεις, “η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την συγκεκριμένη κουβέντα”.
“Σήμερα είμαστε εδώ όχι για ανακοινώσεις, αλλά για να ακούσουμε όλους τους φορείς, την αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση, τους βουλευτές. Θέλουμε να ακούσουμε την τοπική κοινωνία ώστε σε ένα επόμενο στάδιο να μπορούμε να εμφανίσουμε σαφή κίνητρα” ανέφερε σε απόλυτο τόνο, ακούγοντας παρακάτω τις προτάσεις για τα νησιά και τις δομές Υγείας σε αυτά.
Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης:
Ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ Ν. Αιγαίου), ο Νίκος Λειβαδάρας κατέθεσε ένα σαφές και αναλυτικό υπόμνημα με προτάσεις και κίνητρα όσον αφορά τη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά. Ειδικότερα, μιλώντας για τις Κυκλάδες, ο ίδιος εξήγησε πως έχει λάβει υπόψιν του όλες τις προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων με το ζήτημα και των εργαζόμενων στον χώρο της Υγείας.
Αναλυτικά τα ζητήματα που έθιξε και τα αιτήματα – προτάσεις που κατέθεσε είναι τα εξής: 1) Υποστελέχωση δομών Υγείας: Ενίσχυση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, Διοικητικού και Τεχνικού στις Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. 2) Παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, διότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, μέχρι την κάλυψη από μόνιμο προσωπικό με τυπικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. 3) Μη μετακίνηση του προσωπικού σε άλλες Υγειονομικές Μονάδες, (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ειδικά αυτών που υπηρετούν σε άγονη περιοχή, λόγω αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων). 4) Αύξηση χρηματοδότησης για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού. 5) Έγκριση τροποποιημένων οργανισμών των Νοσοκομείων. 6) Υποδομές για τηλεϊατρική. Διασύνδεση του Αγροτικού ιατρείου με το Κέντρο Υγείας, Νομαρχιακό Νοσοκομείο, Νοσοκομείο αναφοράς στο κέντρο. (Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο). 7) Θεσμοθέτηση ειδικών επιπλέον κινήτρων προσέλκυσης των υγειονομικών για τις νησιωτικές περιοχές: α) Σε ειδικότητες όπου η κάλυψη είναι μικρή από ειδικούς γιατρούς, να δίνεται η δυνατότητα να μπορούν οι ειδικοί γιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε κενές οργανικές θέσεις σε νοσοκομεία που έχουν ανάγκη και να παίρνουν προϋπηρεσία επικουρικού σε άγονη περιοχή. β) Να μην προκηρύσσονται ταυτόχρονα οι θέσεις των άγονων περιοχών με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων. Όταν βγαίνουν άγονες κάποιες προκηρύξεις, να μπαίνουν αυτόματα στην επόμενη προκήρυξη και μέχρι τότε να παραμένουν ανοιχτές στην ΥΠΕ για πιθανότητα εμφάνισης ενδιαφερομένου. γ) Οι θέσεις που προκηρύσσονται θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του τόπου. δ) Αποδέσμευση του πλαφόν των εφημεριών ώστε να αμείβονται οι επιπλέον εφημερίες. Αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες δεν πρέπει να φορολογούνται. ε) Μοριοδότηση, για διεκδίκηση θέσης ή βαθμολογική εξέλιξη, καθώς και επίδομα δυσπρόσιτων και άγονων περιοχών. Επίσης βαθμολογική εξέλιξη με μειωμένα προσόντα όπως ίσχυε στο παρελθόν. στ) Να ισχύσει η συνυπηρέτηση. (Σε περίπτωση διορισμού ενός στο νοσοκομείο να μπορεί εφόσον πρόκειται για ζευγάρι υγειονομικών να προσληφθεί σε επικουρική θέση και ο άλλος, ή να μπορεί να μετατεθεί σε κενή οργανική ή και προσωποπαγή θέση εφόσον δεν υπάρχει κενή οργανική). ζ) Επίδομα ενοικίου σε όσους δεν έχουν μόνιμη κατοικία στο νησί. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι στα μέτρα των δυνατοτήτων τους έχουν συμβάλει για να στελεχώσουν τις δομές υγείας των νησιών τους, με παραχώρηση κατοικίας ή μίσθωση κατοικίας για τους υγειονομικούς. η) Επιδοτούμενα δάνεια με διευκολύνσεις αποπληρωμής για όσους επιθυμούν να οργανώσουν τη ζωή τους στο νησί και να αγοράσουν κατοικία. 8) Εύρυθμη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. (Στελέχωση. Για εθελοντές με απόσπαση να προβλεφθούν τα ανάλογα κονδύλια για διαμονή-διατροφή).
Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαρούλα Γιασιράνη μίλησε για τις κινήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά την ενίσχυση των δομών καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της, ενώ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να δοθεί έμφαση στο ζήτημα των κινήτρων ώστε οι νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς τόσο τη χειμερινή, όσο και τη θερινή περίοδο.
Ζητήματα στελέχωσης, αναπληρώσεων, διακομιδών και τηλεϊατρικής από τον Φ. Φόρτωμα
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας έκανε αναφορά στα βασικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου Σύρου, όσο και του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη προκήρυξης διάφορων θέσεων ιατρικού προσωπικού και μάλιστα άμεσα. Ο ίδιος ανέδειξε επιπλέον τα θέματα των αναπληρώσεων προσωπικού όσον αφορά τις δύο δομές που έχουν και κοινή Διοίκηση, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει τί θέλει να κάνει με την ΑΕΜΥ για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.
Σχετικά με το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών και τη θερινή περίοδο, ο ίδιος μίλησε και για το θέμα των κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών στις δομές των νησιών, ενώ τέλος πρότεινε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για τις διακομιδές και τις αεροδιακομιδές στις Κυκλάδες.
Ο κ. Φόρτωμας θέτοντας τον επίλογο στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως η υπόθεση της τηλεϊατρικής θα πρέπει να είναι μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των νησιωτών και στα μικρότερα νησιά.
Μόνιμες προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση των δομών, από τον Ν. Συρμαλένιο
Την απόσταση – πολιτικά - ανάμεσα στην οπτική της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρατήρησε ο βουλευτής των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ειδική Επιτροπή. Ο ίδιος τόνισε πως η διαφορετική αντίληψη εστιάζεται στο γεγονός πως η αντιπολίτευση ζητά μόνιμες προσλήψεις ενώ η κυβέρνηση προχωρά με συμβάσεις κάποιων μηνών. Ο βουλευτής έθιξε ζητήματα υποστελέχωσης των Νοσοκομείων στα νησιά ενώ αναφέρθηκε και στο ΕΚΑΒ. “Αν δεν υπάρξει μόνιμο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται δεν θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας στα νησιά να σταθεί στα πόδια του. Αυτή είναι μία θεμελιώδης διαφορά μας” ανέφερε συγκεκριμένα ο βουλευτής μιλώντας παρακάτω για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, αναφέροντας ενδεικτικά τη λειτουργία βάσης αεροδιακομιδών στα νησιά. “Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα πόδια του” επανέλαβε ο ίδιος, τονίζοντας προς τον Υπουργό Υγείας πως τα ζητήματα που θίγουν οι εκπρόσωποι των νησιών πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως τα κίνητρα προς τους ιατρούς πρέπει να έχουν οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό χαρακτήρα, ενώ έκανε λόγο για αυξημένα αντανακλαστικά και για τις δομές Υγείας στις τουριστικές περιοχές.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου