Οι δομές υγείας στα νησιά χρειάζονται στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και σε πρώτη φάση παράταση των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων του ιατρικού και νοσηλευτικού κλάδου και όλων των λοιπών ειδικοτήτων που λήγουν, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το ζήτημα της στέγασης, κυρίως δε σε όσα νησιά αποτελούν δημοφιλείς τουριστκούς προορισμούς και πρόσθεσε ότι με συνεργασία και άλλων Υπουργείων και με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρεθούν χώροι ανέγερσης ειδικών κατοικιών για τους εργαζόμενους στην υγεία.
Αναφορικά με τα κίνητρα, ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε λόγο για την πρόταση που έχει παρουσιάσει ο Ανδρέας Ξανθός και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το ΕΣΥ. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κεφάλαιο για ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχες.
Τα κίνητρα αυτά έχουν οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό χαρακτήρα, και απαιτούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα κόστος ετήσιο που φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, όταν με αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Ξεκινώντας, θα πρέπει να πω εξαρχής ότι υπάρχει σοβαρή διαφορά αντίληψης μεταξύ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ημών και θεωρώ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ και στις μονάδες υγείας των νησιών είτε είναι νοσοκομεία, είτε είναι κέντρα υγείας, είτε είναι περιφερειακά πολυδύναμα ιατρεία δεν το αντιμετωπίζουμε από την ίδια σκοπιά, δεν το αντιμετωπίζουμε με την λογική ότι αν δεν υπάρξει μόνιμο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό όλων εν παση περίπτωσή των ειδικοτήτων που απαιτούνται, δεν θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας και στα νησιά να σταθεί στα πόδια του.
Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά που δυστυχώς και εδώ ακούστηκαν και τα όρια της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών.
Τα τελευταία χρόνια έγινε από τη δική μας κυβέρνηση μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξανά στα πόδια του, γιατί με τα πρώτα δύο μνημόνια, ιδιαίτερα μέχρι και το 2014, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αποψίλωση και συρρίκνωση.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις δημοσιονομικές, καταφέραμε να το βάλουμε σε προτεραιότητα και στα νησιά, ιδιαίτερα στη δική μου περιοχή στις Κυκλάδες, είπε και ο δήμαρχος της Ερμούπολης Σύρου ότι, στήθηκε στη Σύρο το 2016 μονάδα ΕΚΑΒ αερόδιακομιδών, η οποία βοήθησε ουσιαστικά τα νησιά μας με μεταφορά άμεση για τα έκτακτα περιστατικά, ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία της Σύρου και το διασυνδεδεμένο της Νάξου κέντρο υγείας Νάξου και ιδρύθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο πραγματικά επί πέντε χρόνια ήταν ένα εξαιρετικό κτίριο με εξαιρετικό εξοπλισμό, κλειστό, αλλά δεν είχε λειτουργήσει.
Εμείς επισκεφθήκαμε μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό τη Σύρο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σαντορίνη και διαπιστώσαμε από κοντά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.
Πιστεύω ότι και οι νησιώτες έχοντας προγραμματίσει μια σειρά από διεκδικήσεις και με την τοπική αυτοδιοίκηση και η Σύρος και η Σαντορίνη και η Νάξος και τα υπόλοιπα νησιά, θα έρθουμε και στο Υπουργείο να θέσουμε τα ζητήματα σε πιο αναλυτικές συζητήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν.
Είναι άμεσα επιτακτικό να ενταχθεί και το νοσοκομείο της Σαντορίνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μην υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων.
Αναφορικά με τη στελέχωση, χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και βεβαίως σε μια πρώτη φάση παράταση των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων και του ιατρικού και του νοσηλευτικού και όλων των λοιπών ειδικοτήτων που λήγουν. Αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες θέσεις και επομένως δεν μπορεί να λήγουν σε 8 μήνες ή σε 6 μήνες και λοιπά.
Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι το ζήτημα της στέγασης στα νησιά. Κυρίως σε μεγάλα νησιά, όπως είναι η Σαντορίνη ή η Μύκονος, εννοώ μεγάλα τουριστικά και βεβαίως στα Δωδεκάνησα τα ξέρουν οι συνάδελφοι εδώ και ο Πρόεδρος, υπάρχει ζήτημα να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για γιατρούς όπως είπε και η κυρία Παγώνη που θα είναι τριετίας, πενταετίας είχαμε θεσμοθετήσει εμείς σαν κυβέρνηση τότε, το είπε αλλά εν πάση περίπτωσή αυτό να το δούμε αν θα είναι τριετία ή πενταετία, προς το παρόν καλό είναι που ισχύει και η πενταετία και η συνυπηρέτηση επίσης είναι πολύ σημαντικό.
Η στέγαση όμως επειδή υπάρχει έντονη πίεση από τον τουρισμό να εγκαταλείπουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Σε κάποια νησιά ενδεχομένως με συνεργασία και άλλων Υπουργείων και με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρεθούν χώροι ανέγερσης ειδικών κατοικιών γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Είχαμε κάνει μια προσπάθεια στην Σαντορίνη με την ΕΤΑΔ που υπάγονται πολλά ακίνητα στην εποπτεία της, δεν προλάβαμε να εντοπίσουμε και να ξεκινήσουμε μια τέτοια δουλειά που θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, να στεγαστούν εκεί καταρχήν δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και τα λοιπά.
Τώρα για τα κίνητρα, στα πλαίσια μιας μεγάλης πρότασης που έχει παρουσιάσει ο Ανδρέας Ξανθός και άλλοι από τον τομέα υγείας και την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το ΕΣΥ.
Μέσα σ αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κεφάλαιο για ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχες.
Τα κίνητρα αυτά έχουν οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό χαρακτήρα και στο οικονομικό θα πω μόνο ότι η γενναία αύξηση του μισθού μπορεί να φθάνει γύρω στο χιλιάρικο, αυτή τη στιγμή, καθαρό και μη φορολογούμενο, έτσι ώστε να είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο και από εκεί και πέρα βεβαίως και τα άλλα κίνητρα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την εξέλιξη αυτού του προσωπικού σε συνδυασμό και με την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, γιατί μας βοηθάει και αυτό που ζήσαμε με αφορμή την πανδημία, αλλά μας βοηθά και για άλλα ζητήματα, να το δούμε.
Επομένως σε αυτή η πρότασή μας έχει γίνει ειδική επεξεργασία και σας λέω ένα κόστος ετήσιο που φτάνει γύρω 50 εκατομμύρια το χρόνο. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, ειδικά όταν θέλουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες των νησιωτών και των δυσπρόσιτων περιοχών.
Τώρα για τις αερόδιακομιδές και γενικά τις διακομιδές:
Εμείς, εκτός από τη βάση αυτή, είχαμε ξεκινήσει και μια άλλη διαδικασία να υπάρξουν πλωτά σκάφη. Αυτή η διαδικασία, ο διαγωνισμός έτρεξε μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας, για τις Κυκλάδες κατέληξε τελικά στην προμήθεια ενός ειδικού πλωτού του Λιμενικού Σώματος, το οποίο πραγματικά είναι πάρα πολύ εξοπλισμένο και εξειδικευμένο πλωτό σκάφος, όμως εδώ θέλω να πω, επειδή τα συμφέροντα, τα ιδιωτικά είναι πολύ ισχυρά, δυστυχώς υπερισχύουν της συνεισφοράς του δημόσιου πλωτού μέσου και είναι πάρα πολύ ακριβά.
Στη Νάξο υπάρχει ιδιώτης, ο οποίος έχει δύο, τρία σκάφη, ο όποιος έχει έναν κοστολόγιο πολύ ψηλό, το οποίο πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, ενώ θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να έχουν αξιοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί και για άλλα πλωτά, αν θέλετε, σκάφη για να μπορέσουν πραγματικά οι νησιώτες να εξυπηρετηθούν.
Τέλος, μια κουβέντα μόνο, για τα πολύ μικρά νησιά. Η Κέα εκπέμπει SOS, δεν υπάρχουν παιδίατροι και γενικοί γιατροί σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν. Στην Σέριφο ένας γιατρός μόνος του, γενικός γιατρός, ο οποίος το καλοκαίρι μαζί με την πανδημία έστελνε απεγνωσμένα μηνύματα ότι «δεν αντέχω άλλο, θα φύγω, φεύγω, δεν μπορώ μόνος μου να καλύψω».
Τέλος στην Μήλο, ένα αίτημα, δεν υπάρχει γενικός γιατρός, ο μοναδικός γενικός γιατρός που υπήρχε και δούλευε συνειδητά και είχε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά, έχει ζητήσει να μετατεθεί από την Πύλο στη Μήλο και δεν έχει γίνει δεκτό από τη 2η ΥΠΕ και από τους τοπικούς παράγοντες της διοικούσας επιτροπής του κέντρου υγείας εκεί. Έχουμε κάνει και ερώτηση στη Βουλή, δυστυχώς δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί.»
δείτε το videohttps://www.youtube.com/watch?v=wAUvfc4xFjQ
Πηγή : https://www.naxospress.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου