14 Ιαν 2022

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρόταση για κινητή μονάδα τράπεζας στα νησιά που δεν έχουν τραπεζικό κατάστημα


Προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης των φορολογούμενων πολιτών στα νησιά των Κυκλάδων κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής που συνεδρίασε προχθές (12/1) για αυτό το θέμα.
 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της επιχειρηματικότητας από νησιωτικές περιοχές της χώρας. 

 Κατά κοινή ομολογία των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικά άλματα στην ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, ωστόσο σε συγκεκριμένα καθημερινά φορολογικά θέματα παραμένουν οι ανάγκες μετακίνησης εκτός φορολογικής έδρας και φυσικής παρουσίας φορολογούμενων και φοροτεχνικών σε Δ.Ο.Υ. είτε της Αττικής είτε, άλλων νησιών όπου υπάγονται. 

 Ειδικότερα για τις Κυκλάδες η φορολογική διοίκηση διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: 

α) στα νησιά που λειτουργούν Δ.Ο.Υ. (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος, Θήρα),

 β) στα νησιά όπου λειτουργούν Γ.Ε.Φ. (Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων) δηλαδή σε Άνδρο, Κέα, Μήλο και Τήνο, αλλά υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. είτε άλλων νησιών είτε της Αττικής και 

γ) στα νησιά όπου δεν υπάρχει παρουσία της φορολογικής διοίκησης και υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. είτε άλλων νησιών είτε της Αττικής.Η πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών αφορά γενικότερα και τις τρεις παραπάνω κατηγορίες νησιών. 

Ειδικότερα, για τα νησιά όπου λειτουργούν Γ.Ε.Φ. και για τα μικρότερα νησιά όπου δεν υπάρχει παρουσία της φορολογικής διοίκησης, όπως επισημάνθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η ανάγκη για πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών είναι ακόμα πιο επιτακτική, προκειμένου να απαλειφθούν τόσο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διεκπεραίωση φορολογικών υποθέσεων, όσο και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές.

 Η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, επισημαίνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αν και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, θα πρέπει να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χρειάζεται η μετακίνησή τους είτε προς την Αττική είτε σε ΔΟΥ άλλων νησιών. 

 Επιπλέον, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των τοπικών Γ.Ε.Φ. (Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων) στα νησιά όπου λειτουργούν τέτοια γραφεία (Άνδρο, Κέα, Μήλο και Τήνο) προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων. Τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθώς και αναλυτικότερα οι προτάσεις του, περιλαμβάνονται σε σχετικό υπόμνημα που υπέβαλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων. 

 Πρόταση για κινητή μονάδα τράπεζας στα νησιά που δεν έχουν τραπεζικό κατάστημα

 Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων ένα ακόμη θέμα, το οποίο, αν και δεν είχε άμεση σχέση με τη φορολογική διοίκηση, ωστόσο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των νησιωτών σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των οποίων και φορολογικές. 

Το γεγονός ότι σε 10 από τα 24 νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχει κατάστημα τράπεζας αποτελεί πρόβλημα στη διακίνηση των μετρητών, στις ανάγκες για άνοιγμα λογαριασμών, στην απόκτηση πρόσβασης σε υπηρεσίες, ακόμα και ηλεκτρονικές, αφού και αυτές για να παρασχεθούν απαιτείται αρχικά η φυσική παρουσία. 

Προφανώς η ύπαρξη ΑΤΜ στα νησιά αυτά δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, καθώς η εκκαθάριση των συναλλαγών δεν είναι άμεση. Για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος το οποίο γίνεται εντονότερο καθώς η παρουσία αυτών των νησιών ως τουριστικοί προορισμοί ενισχύεται διαρκώς, προτάθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων η δημιουργία κινητής μονάδας τράπεζας, η οποία θα μετακινείται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε μήνα στα νησιά που θα ενταχθούν στο μηνιαίο πρόγραμμα και θα εξυπηρετεί κατοίκους και επιχειρήσεις. 

 Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υπενθύμισε την ιδιαίτερα επιτυχημένη τακτική της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία τη δεκαετία του 1980–1990 διέθετε κινητή μονάδα εξυπηρέτησης, ενώ ανέφερε και το σημερινό παράδειγμα της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, η οποία έχει διαθέσει δύο κινητές μονάδες στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά. 

 Παράλληλα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων, κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ανάγκη ενίσχυσης των φορολογούμενων σε βασικές δεξιότητες στη χρήση υπολογιστών και εφαρμογών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες διευρύνονται και τείνουν προς την πλήρη ψηφιοποίησή τους. Πηγή : https://atlantea.news/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...