Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας: παραδοσιακές τεχνικές και τελετουργίες από τα νησιά μπαίνουν στη λίστα από το ΥΠΠΟΑ Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, έθιμα, παραδοσιακές τέχνες και κοινωνικές τελετουργίες από τη νησιωτική χώρα, εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας
. Συγκεκριμένα, εγγράφονται η ανδριώτικη βεγγέρα, το μελεκούνι της Ρόδου, η σιφνέικη κεραμική, τα πανηγύρια της Ικαρίας, οι μάντρες της Λήμνου και η καλαντήρα της Νισύρου.
Γιατί, τι είναι το καθένα και ποια η αξία τους για την πολιτιστική μας κληρονομιά;
Σε σχετική της δήλωση η Λίνα Μενδώνη αναφέρει:
«Αναγνωρίζοντας την ανάδειξη και διαφύλαξη εκείνων των στοιχείων που οι ίδιοι οι φορείς θεωρούν κρίσιμα για τη συλλογική τους ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους, εγγράφουμε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παραδοσιακές πρακτικές και τελετουργίες των νησιωτών συμβάλλοντας ενεργά στον εμπλουτισμό και στην προαγωγή του σεβασμού της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Με αίσθημα ευθύνης, ως Πολιτεία, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, πράττουμε με γνώμονα την αναγκαιότητα για ανάδειξη, διαφύλαξη και διαγενεακή μεταβίβαση αναδεικνύουμε εκείνα τα στοιχεία της νησιωτικής μας χώρας που αποτελούν έκφραση της ιδιαίτερης συλλογικής ταυτότητας κάθε τόπου, προστατεύουμε και διαφυλάττουμε τις ποικίλες εκφράσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας».
Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: μάθετε για την ανδριώτικη βεγγέρα, το μελεκούνι, τις μάντρες της Λήμνου, τη σιφνέικη κεραμική, τα πανηγύρια της Ικαρίας και την καλαντήρα
Ανδριώτικη βεγγέρα
Η βεγγέρα αποτελεί χαρακτηριστική έκφραση της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Άνδρου που κρατά εδώ και πολλές γενεές. Πρόκειται για αυτοσχέδια μορφή διασκέδασης -βραδινή συγκέντρωση σε σπίτι με σκοπό την ψυχαγωγία που συνήθως διαρκεί έως τα μεσάνυχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες- με διάφορα δρώμενα και προσφορά χειροποίητων κερασμάτων που μπορεί να εξελιχθεί σε μικρό γλέντι. Εκφράσεις όπως βεγγερίζω, «κάνω βεγγέρα» «πάω για βεγγέρα» συνοδεύουν το γεγονός.
Η βεγγέρα ως πρακτική μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, εξελίσσεται σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε εποχής, διατηρεί, όμως, τον πυρήνα της, την πρωτογενή ανάγκη για επικοινωνία, αλληλεπίδραση και διατήρηση κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων μεταξύ των χωριών της Άνδρου. Η βιωματική εμπειρία της βεγγέρας στην καθημερινή ζωή των Ανδριωτών καθιστά το στοιχείο ως σημαντικό μέρος της κουλτούρας του νησιού. Ως συνδετικός κρίκος με τις πατροπαράδοτες κοινωνικές πρακτικές διασφαλίζει ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εξωστρέφειας του τόπου μας.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η ανδριώτικη βεγγέρα εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διότι αποτελεί χαρακτηριστική έκφραση της κοινωνικότητας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της Άνδρου, στοιχείων που αναδεικνύονται ως πολιτιστική κληρονομιά.
Στην Εθελοντική Ομάδα της Σερίφου η Vici Theodoropoulou συγγραφέας και κάτοικος της Σερίφου αναφέρει
Η Καπετανία της Σερίφου μήπως ήρθε ο καιρός να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας;
υπάρχει συγκεκριμμένη διαδικασία για να γίνει αυτό
15 Φεβρουαρίου 2022 λήγει για φέτος η προθεσμία για τη Δήλωση Πρόθεσης Υποβολή
Δείτε τον Σύνδεσμο
«Πηγή:https://www.athensvoice.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου