Η "νησιώτικη ζυγιά" αποτελεί μία συλλογή δέκα παραδοσιακών τραγουδιών, από την μουσική παράδοση του Αιγαίου. Η σχέση μου με αυτά τα τραγούδια είναι βιωματική. Είναι τραγούδια που έπαιξα κατά καιρούς με αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες από διάφορα νησιά. Είναι τραγούδια που αγάπησα και σας τα παρουσιάζω τώρα με περισσή φροντίδα.
Του Νίκου Οικονομίδη (*)
Αυτά τα τραγούδια – και τα δέκα τραγούδια – έχουν μία ιδιαιτερότητα που δε συναντά κανείς εύκολα, παρά μόνο στην παραδοσιακή μουσική. Κάθε φορά που τα ακούω είναι σαν να με ποτίζουν μεράκι. Είναι σαν να επιπλέω στο Αιγαίο. Είναι σαν να μου δίνουν το εισιτήριο να αρμενίζω στη Μήλο, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Αστυπάλαια…
Αυτή η θάλασσα που συναντώ, ξεκινά από όλα τα σημεία του ορίζοντα και με βεβαιώνει ότι δε στέκεται στο παρόν. Παρά συνεχίζει τη ροή της μέσα στο χρόνο. Έρχεται από το παρελθόν, μέσα από την εντόπια μουσική παράδοση που ανάγεται πίσω στους αιώνες και βαδίζει σταθερά προς το μέλλον. Επαληθεύει ότι οι παλαιοί νησιώτες υιοθέτησαν τις εκάστοτε επιρροές και δημιούργησαν μουσικά αριστουργήματα, προσαρμόζοντάς τα στην τοπική μουσικοχορευτική τους παράδοση.
Οι εκτελέσεις αυτών των τραγουδιών δεν είναι μια πιστή αντιγραφή του εκάστοτε τοπικού ηχοχρώματος, αλλά προσωπικές δημιουργικές προτάσεις πάντα στο ήθος και το ύφος των τραγουδιών. Αυτό είναι το λιθαράκι του σήμερα. Εύχομαι αυτός ο δίσκος να είναι ένας άξιος συνδετικός κρίκος αυτής της χρονικής αλυσίδας. Η παρούσα έκδοση συντίθεται από παλαιότερες ηχογραφήσεις και από αυτήν την άποψη έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία. Οι ηχογραφήσεις έγιναν την δεκαετία του ‘90 στο προσωπικό μου στούντιο που διατηρούσα τότε στη Χίο. Η έκδοσή τους τώρα, είναι σχεδόν μοιραία.
Μέσα στην πρωτόγνωρη πολιτισμική στασιμότητα που διανύουμε, και λίγο πριν κυκλοφορήσουμε τα νέα μας χορευτικά τραγούδια, σας προσκαλώ να ακούσετε αυτή την παύση. Να την αφουγκραστείτε μέσα από τις σπάνιες αυτές ηχογραφήσεις και να ταξιδέψετε μέσα από τις όμορφες μελωδίες τους.
Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα πρωτίστως τον συνοδοιπόρο μου στο μουσικό αυτό ταξίδι της νησιώτικης ζυγιάς, τον αδερφικό φίλο και υπέροχο μουσικό, Μπάμπη Μαρκουλή, που έπαιξε το λαγούτο και κατάφερε να δώσει τους υπέροχους παλμούς αυτών των τραγουδιών! Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γλυκύτατη Χάρις Πατσαβούρα που ανέλαβε με αγάπη την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου.
Ευχαριστώ τον Αντώνη Νικολάκη και τον Κωνσταντίνο Καμπύλη, για τα πλάνα της Αστυπάλαιας, τον Νίκο Κορακάκη για το σαντορινιό του απλόχερο μοίρασμα, τον Γιάννη Κοντό για τα πλάνα της Σίφνου, τον Δημήτρη Ασημακίδη για τα πλάνα της Μήλου. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα, αλλά και εσάς, τους ακροατές που με συνοδεύετε, απ’ όπου και αν βρίσκεστε, σε αυτό το μουσικό ταξίδι της «Νησιώτικης Ζυγιάς»!
Ποια είναι τα τραγούδια της συλλογής
Τίτλοι τραγουδιών (Διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών: Νίκος Οικονομίδης)
Χερρόνησος (Σίφνος)
Πελαγιούλα (Αστυπάλαια)
Γιάλα (Αστυπάλαια)
Μυλοποταμίτισσα (Σίφνος)
Ο Μύλος θέλει Μυλωνά (Μήλος)
Κουρελού (Μήλος - Κίμωλος)
Τα στέφανα (Σαντορίνη)
Καντάδα Σαντορίνης (Σαντορίνη) - Ακούστε στο τέλος του άρθρου
Σούστα (Δωδεκάνησα)
Μέρα μέρωσε (Κάλυμνος)
Ο δίσκος κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες Spotify, Apple Music, YouTube, iTunes
Λαούτο: Μπάμπης Μαρκούλης
Βιολί ούτι λαούτο μαντολίνο κοντραμπάσο: Νίκος Οικονομίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χάρις Πατσαβούρα (Αντέτι – www.adeti.gr το 1ο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης και Πολιτσμού)
Ποιος είναι ο Νίκος Οικονομίδης (#)
Γέννημα των μικρών Κυκλάδων, με καταγωγή από την Σχοινούσσα, ο Νίκος Οικονομίδης ανήκει σε μια μουσική οικογένεια με παππού και πατέρα γνωστούς βιολάτορες, οι οποίοι τον οδήγησαν, κατά τα πρώτα του βήματα στην παραδοσιακή μουσική.
Πρώτο δάσκαλο του είχε τον Γιώργο Μαριολά. Στη συνέχεια, με προτροπή του Διονύση Σαββόπουλου, συνέχισε τις σπουδές του στο κλασσικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ και στο έθνικό ωδείο με τον Κώστα Σέτα.
Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδιστές του παραδοσιακού χόρου και με πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Δόμνα σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, Ξανθίππη Καραθανάση, Πάνο Γαβαλά, Βαγγέλη Περπινιάδη, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Μαρίζα Κωχ, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή θαλασσινό και τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την σύντροφό του Κυριακή Σπανού.
Τη δεκαετία του ’90 μαζί με τους Νίκο Φιλιππίδη, Κώστα Φιλιππίδη, Γιώργο Γευγελή, Χρήστο Κωνσταντίνου και Θανάση Σοφρά, συγκροτούν το μουσικό σχήμα ¨Ακρίτες¨ με το οποίο πραγματοποιούν πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγχρόνως, ηχογραφούν, σε δίσκους παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα. Σπουδαίος καρπός αυτής της συνεργασίας είναι τα τραγούδια της Μακεδονίας, τα οποία ερμήνευσε η Ξανθίππη Καραθανάση, και έτυχε της βράβευσης από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο Νίκος Οικονομίδης έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και του απενεμήθη το Γ΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής ¨Sharg Taronalari¨(μελωδίες της Ανατολής ) το οποίο διοργανώνεται στην Σαμαρκάνδη του Ουζπεκιστάν, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική στον “University of Southern Main”, στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του υπουργείου Αιγαίου και του U.S.M. Σε συνεργασία με την World Music, έχει παρουσιάσει το μουσικό έργο του σε κεντρικά θέατρα της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και της Βοστώνης.
Έχει ιδρύσει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία ¨OIKONOMIDIS MUSIC¨, σε μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της νησιωτικής, κυρίως, μουσικής παράδοσης. Προς τούτο, έχει κυκλοφορήσει μία σειρά από δίσκους με κεντρικό θέμα “θαλασσινά περάσματα”: Πέρασμα στα Κύθηρα, Πέρασμα στην Αμοργό, Πέρασμα στην Κίμωλο, Πέρασμα στη Χίο, Ανατολικά του Αιγαίου κ.α.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου