Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο, – έναν θεόρατο βράχο – το μοναστήρι της Παναγίας ,τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά ,την φύση με τα αρώματα θυμαριού και ρίγανης, τα μαγαζάκια με το καλό φαγητό, τα ρακόμελα και τα ολονύχτια γλέντια .
Εκλεκτοί μεζέδες , το Λαγαρό – Χοιρινή σπάλα που παστώνεται για 40 μέρες και μπαχαρικά – η τσιλαδιά – πηχτή από κεφάλι και σπάλα χοίρου – μπαχάρια, γαρύφαλλο, πιπέρι ολόκληρο, δάφνη, λεμόνια και ζαφορά, τα αβγά με ντομάτα, οι Αμαθιές, ο Καβουρμάς, τα Κουλουρίδια, λουκάνικα Ανάφης, τα τοπικά ζυμαρικά όπως το σκορδομπάλοτα σερβιρισμένα με σάλτσα τομάτας, σκόρδο και τυρί.Θυμαρίσιο μέλι, κρίθινες κουλούρες, φύλλα κάπαρης, ντόπια τυριά λιαστά κρασιά, παραδοσιακά γλυκά όπως πίτες και μελιτερά είναι κάποια από αυτά που θα απολαύσει ο επισκέπτης.
Τα ευωδιαστά μελιτερά είναι το τοπικό τους γλύκισμα. Η συνταγή με φρέσκια μυζήθρα , μαστίχα και μυρωδικά θυμίζει πολύ τα μελιτίνια της Σαντορίνης, με τη διαφορά ότι στην Ανάφη χρησιμοποιούν λεπτό σιμιγδάλι στη γέμιση και όχι αλεύρι.
Υλικά για 20 κομμάτια
- Μυζήθρα φρέσκια 1 κιλό
- Αβγά 5
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 φλυτζάνι
- Ζάχαρη 1/2 κιλό
- Βούτυρο 1/2 πακέτο
- Μαστίχα λίγη
- Κανέλλα
- Βανίλια
Για το φύλο
- Αλεύρι 1 1/2 κιλό
- Λάδι λίγο
- τσικουδιά ή τσίπουρο
- Λεμόνι
Εκτέλεση
Λιώνουμε την μυζήθρα με το πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, την ζάχαρη, την μαστίχα κοπανισμένη και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο – όταν η μυζήθρα είναι αποβουτυρωμένη –
Καλή επιτυχία!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου