Eλλείψεις εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, αλλά και συνάμα αδυναμία από τους νέους ανθρώπους να μεταβούν στα νησιά για να δουλέψουν… Γιατί; Ποια είναι τα σημαντικά θέματα, που τους κάνουν να μην «ψήνονται» ιδιαίτερα;
Αρκετοί είναι μάλιστα οι νέοι, οι οποίοι δεν πάνε στα νησιά να δουλέψουν, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας, αλλά και παράλληλα ελέω των χαμηλών μισθών…
Ένα άλλο σοβαρά θέμα, που τίθεται, είναι οι δεκάδες απαιτήσεις των επιχειρηματιών και οι συνθήκες στα δωμάτια που μένουν οι εργαζόμενοι.
Κενές θέσεις
Την ίδια στιγμή;
Προβληματισμένοι εμφανίζονται ξενοδόχοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αλλά και οι επαγγελματίες εστίασης για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η οποία καταγράφηκε την προηγούμενη τουριστική σεζόν.
«Έχεις προσωπικό να μου στείλεις;».
Αυτή η φράση μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, μεταξύ ξενοδόχων, όπως καταγράφει η ιστοσελίδα cycladesopen, τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τουρίστες, οι μήνες αιχμής έχουν σχεδόν κλείσει από κρατήσεις και ο τζίρος αναμένεται να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και με βάση ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, capital, λείπουν πάνω από 80 χιλιάδες εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή από τον χώρο και το πρόβλημα τείνει πλέον να γίνει μόνιμο, δεδομένου πως και πέρσι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό ήταν μεγάλες (περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις).
Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς οι ελλείψεις προσωπικού αντιστοιχούσαν πέρσι σε 60.225 θέσεις απασχόλησης, από τις 262.980 απαιτούμενες.
Αδυναμία κάλυψης καταγράφηκε τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.
Επιστολή και… εισαγωγή!
Μάλιστα, θα πρέπει να καταγραφεί, ότι σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουν ζητήσει ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού.
«Πέρυσι, οι κουζίνες στις Κυκλάδες απασχολούσαν κυρίως λαντζέρηδες από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές», λέει ξενοδόχος, που δραστηριοποιείται στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
«Και αυτοί αμείβονται μεταξύ 1.300 και 1.600 ευρώ τον μήνα.
Έρχονται τρεις-τέσσερις μήνες για την εργασία, έχουν ασφάλεια και στη συνέχεια επιστρέφουν στη χώρα τους».
Ωστόσο, αντίθετοι στην εισαγωγή αλλοδαπών είναι οι συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι τονίζουν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αλλοιωθεί το ελληνικό στοιχεία και το ελληνικό «καλωσόρισμα».
Οι λόγοι
Κατά τα άλλα, θα πρέπει να καταγραφεί ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα moneyreview, 10 είναι επιγραμματικά, οι βασικές αιτίες του φαινομένου, σύμφωνα με τις έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και τις μαρτυρίες ξενοδόχων και εργαζομένων:
• Δύσκολες συνθήκες εργασίας (χειρωνακτική ένταση).
• Ακατάλληλα καταλύματα διαμονής.
• Συχνές αλλεπάλληλες και βραδινές βάρδιες.
• Διπλά και τριπλά καθήκοντα, εποχικότητα (εξαντλητική εργασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τουλάχιστον έξι μήνες με επίδομα ανεργίας).
• Επιδοματική πολιτική που κινητροδοτεί τη μαύρη εργασία.
• Μη ανταγωνιστικά πλέον επίπεδα αμοιβών, απουσία οργανωμένων επιχειρηματικών δομών σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών.
• Αλλαγές στη νοοτροπία των νεότερων σε ηλικία εργαζομένων.
• Απώλεια εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία της απασχόλησης στα ξενοδοχεία εξαιτίας της πανδημίας.
• Ανταγωνισμός από άλλους κλάδους όπως η οικοδομή και το λιανικό εμπόριο.
• Αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η Μαρία Κλαδάκη, πρόεδρος των ξενοδόχων στην Ύδρα, είχε τοποθετηθεί στον Alpha πριν από το τριήμερο για τη νέα περίοδο, την τουριστική σεζόν, αλλά και για το νησί των Καπεταναίων.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, που όπως και πέρυσι, θα επιστρατεύσουν συγγενείς για να μπορέσει να βγει η δουλειά!
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στη «σεζόν» καθώς όπως τονίζουν δεν μπορούν να δουλεύουν για 5-6 μήνες ασταμάτητα και στη συνέχεια τον υπόλοιπο χρόνο να μην γνωρίζουν πως θα τα βγάλουν πέρα.
Ενδιαφέρον εργασίας
Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Tourix, η εταιρεία, που εξειδικεύεται στο Digital Tourism Marketing και πραγματοποιεί αναλύσεις για τον κλάδο, βασιζόμενη και στις αναζητήσεις χρηστών στην Google, παρουσίασε έρευνα.
Από την τελευταία της έρευνα, για το «Ενδιαφέρον Εργασίας στον Τομέα των Ξενοδοχείων και της Φιλοξενίας το 2022» αποτυπώθηκε υψηλό το ενδιαφέρον για εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα, με αύξηση των αναζητήσεων συνολικά σε σχέση με το 2021 για τις κυριότερες ειδικότητες του ξενοδοχειακού χώρου.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα newmoney, οι αναζητήσεις των χρηστών από Ελλάδα για εργασία σε ξενοδοχεία ομαδοποιούνται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:
Σε όσους αναζητούν γενικά εργασία σε ξενοδοχεία (πχ “θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία”, “εργασία σεζόν ξενοδοχεία”)
Σε όσους αναζητούν εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας σε συγκεκριμένο προορισμό της Ελλάδας, π.χ. «Μύκονος, εργασία, ξενοδοχείο»
Σε όσους αναζητούν εργασία σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους
Σε όσους αναζητούν συγκεκριμένη ειδικότητα σε ξενοδοχεία, π.χ. «εργασία καμαριέρα σε ξενοδοχεία»
Αναμένουν χρονιά… ρεκόρ
Από την άλλη, το 2023 φαίνεται ότι θα είναι χρονιά ρεκόρ για την τουριστική σεζόν.
Για την έλευση δηλαδή τουριστών στην Ελλάδα.
Οι πτήσεις είναι ήδη αυξημένες κατά 15% σε σύγκριση με πέρσι.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταγραφεί ότι η αναβάθμιση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, αφού έφερε επίσης αύξηση και στα λιμάνια και δη στις κρουαζιέρες εν Ελλάδι.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) έχει εγκαινιάσει έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων, που έχουν ως στόχο τη γρήγορη κάλυψη των μεγάλων αναγκών για προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Πηγή : https://www.mynews.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου