4 Απρ 2017

Άκυρες οι συμβάσεις του 2001 για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι

Κόρθι (φωτ. Εν Άνδρω).
Είναι γνωστή η παλιά υπόθεση για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι, που λόγω καταγγελιών και ψιθύρων δημιούργησε αρκετά θέματα στο Δήμο Άνδρου. Ο λόγος για τις μισθώσεις αγροτεμαχίων που συνήψε με συμβολαιογραφικά έγγραφα το έτος 2001 ο τότε Δήμος Κορθίου με πάνω από τριάντα δημότες  του, προκειμένου στη συνέχεια να εκμισθώσει αυτός τη γη σε εταιρείες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτές οι μισθώσεις κινούνταν σε ένα εντελώς θολό τοπίο από πλευράς νομιμότητας, και θα μπορούσαν να επιφέρουν συνέπειες όχι και τόσο ανώδυνες στους εμπλεκομένους.

Το θέμα αυτών των συνεπειών είχε επισημάνει ενώπιον του Δ.Σ. Άνδρου ο δικηγόρος Βασίλης Πομόνης, ο οποίος είχε κληθεί να ενημερώσει σχετικώς, όταν κάποιος από τους μισθωτές έκανε αγωγή (25/2/2015) κατά του Δήμου Άνδρου ζητώντας ποσά μισθωμάτων ύψους 16.000 ευρώ. Για το ίδιο θέμα, δηλαδή για την κατάρτιση των ως άνω συμβάσεων, έχει κάνει κατά του Δήμου Άνδρου αγωγή (που εκκρεμεί στο Ειρηνοδικείο Άνδρου) και ο συμβολαιογράφος Κορθίου Πέτρος Κασκαμπάς, ζητώντας για δικαιώματα των συμβολαίων, ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Ο Βασίλης Πομόνης είχε τότε με έγγραφη εισήγησή του αλλά και προσωπική του παρέμβαση ενώπιον του Δ.Σ. υποστηρίξει, ότι οι συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Δήμος ήταν από την αρχή άκυρες. Και είχε προτείνει προκειμένου να ξεμπλέξουν τόσο ο Δήμος, όσο και οι δημότες από τις ενδεχόμενες και πιθανές συνέπειες αλλεπάλληλων δικών, να επιδιώξει ο Δήμος να αναγνωρισθεί μέσω της δικαστικής οδού η ακυρότητα των συμβάσεων. Το Δ.Σ. με μια αρνητική ψήφο ανέθεσε στο γνωστό δικηγόρο της  Άνδρου τον περαιτέρω δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης.
Είχαμε ρωτήσει το Βασίλη Πομόνη στις αρχές του έτους τι γίνεται με την υπόθεση αυτή. Μας είχε ενημερώσει ότι η υπόθεση θα εκδικαζόταν στα μέσα Ιανουαρίου 2017 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και είχε υποσχεθεί να μας ενημερώσει για την πορεία της. Συνεπής στην υπόσχεσή του, μας ενημέρωσε ότι στις 21 Μαρτίου 2017 εκδόθηκε η με αριθμό 413/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου με την οποία, όπως προφορικά μας είπε, υποσχόμενος να μας δώσει και επίσημο αντίγραφο, αφού για λόγους δεοντολογίας πρέπει πρώτα να την παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δικαιώθηκαν απολύτως οι θέσεις του.
Συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει τα εξής:
Α) Απορρίφθηκε η αγωγή που ζητούσε μισθώματα από το Δήμο Άνδρου,
Β) Έγινε δεκτή η αγωγή του Δήμου για την αναγνώριση της ακυρότητας της σύμβασης μίσθωσης (με σκεπτικό που ισχύει για όλες τις συμβάσεις, αφού το Δικαστήριο τις χαρακτήρισε επί λέξει«άκυρες εξ υπαρχής» και αφού καταδικάστηκε ο ενάγων στα δικαστικά έξοδα του Δήμου, διατάχθηκε από τον Ειρηνοδίκη να αποσταλούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στον Εισαγγελέα Αθηνών, μαζί με φωτοαντίγραφα των συμβολαιογραφικών πράξεων που σχετίζονται με την ως άνω σύμβαση μίσθωσης μεταξύ Δήμου και δημότη, για περαιτέρω διερεύνηση.
Μετά ταύτα η υπόθεση «μισθώματα γης για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι και για όλη τη χρονική περίοδο που προβλέπεται από το 2001 και μετά θεωρείται λήξασα. Δεν γνωρίζουμε το παρασκήνιο της υπόθεσης και τους ψιθύρους όλα αυτά τα χρόνια και τη σχέση Δήμου και εκμισθωτών. Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε πλέον λύθηκε ένα σοβαρό θέμα που ταλάνισε το νησί. Ο Δήμος Άνδρου δεν θα πρέπει χωρίς σοβαρά στοιχεία να επιδίδεται σε «κυνήγι μαγισσών» και να μπαίνει σε δικαστικούς λαβυρίνθους σπαταλώντας δυνάμεις. Αντίθετα θα πρέπει να επικεντρωθεί με όλες τις δυνάμεις του σε διεκδίκηση αναπτυξιακών προγραμματων που θα βοηθήσουν την εξέλιξη της Άνδρου.
"Εν Άνδρω
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...