4 Απρ 2017

Μισός αιώνας Ράλυ Άνδρου!!! Ή, όταν η ιστορία κάνει κύκλους...

Πενήντα χρόνια. Μισός αιώνς ιστορία. Το Ράλυ Άνδρου έφτασε στη μέση ηλικία. Και με την σημερινή διοίκηση του Λεωνίδα Πολέμη επιχειρεί ένα νέο διπλό άνοιγμα. Το πρώτο στην Άνδρο. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΝΟΑ συμμετέχουν πλέον ενεργά στην κοινωνική ζωή και στις διοργανώσεις του νησιού μας. Και βεβαίως έχουν φέρει κοντά στο ΝΟΑ και στην ιστιοπλοΐα δεκάδες παιδιά. Μπορεί το νησί να μαραζώνει σε ορισμένα πράγματα όμως στην ιστιοπλοϊα είναι χαρά θεού να βλέπεις τα δεκάδες πιτσιρίκια να στριμώχνονται στα σκάφη συνοδείας και στα optimist του Ναυτικού Ομίλου. Όμως δεν έμειναν εκεί τώρα ανοίγουν νέα σελίδα και στο Ράλυ Άνδρου καθώς ξεκινούν μια νέα συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Η φετινή διαδρομή - που εικονίζεται στη φωτογραφία του Εν Άνδρω - γίνεται προσπάθεια να ξαναγίνει διεθνής με πρόσκληση κορυφαίων αθλητών να συμμετάσχουν. 

Η αίθουσα του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος στο Μικρολίμανο γέμισε ασφυκτικά εφέτος για την επετειακή συνάντηση και την αναγγελία της συνεργασίας και με του ΝΟΑ με τον ΝΟΕ στο Ράλυ. Κοσμικότητα, αλλά και ιστορία. Εφοπλιστές, πρωταθλητές, αλλά και απλοί αθλητές. Ο κόσμος της θάάσσας σε όλες τις εκδοχές του. Ένας κόσμος που τον ενώνει το υγρό στοιχείο. Και ο αγώνας τους με αυτό. Τους ανθρώπους δεν τους ενώνουν μόνο τα λόγια. Μόνο οι κούφιοι άνθρωποι - όπως έγραψε ο T.S. Elliot - μένουν στα λόγια. Τους ανθρώπους της πραγματικής ζωης τους ενώνουν οι πράξεις. Και κυρίως ο κοινός αγώνας. Και οι περισσότεροι που βρέθηκαν το απόβραδο της 3ης Απριλίου 2017 στο ΝΟΕ προσκαλεσμένοι του ΝΟΑ ένοιωσαν την συγκίνηση της ενότητας του αγώνα στην απέραντη θάλασσα (φωτ. Εν Άνδρω).
Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν και ο επίτιμος πρόεδρος του ΝΟΑ Μιχάλης Κοκκίνης με την σύζηγό του. Επί  της προεδρίας του άρχισε το άνοιγμα του Ομίλου στην Άνδρο (φωτ΄Εν Άνδρω).
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου Λεωνίδας Πολέμης μιλά στο ακροατήριο. Δίπλα η οργανωτική επιτροπή του πεντηκοστού αγώνα που αποτελέίται από μέλη του ΝΟΑ και του ΝΟΕ. Μπροστά τους τα ιστορικά κύπελα του αγώνα. Μίλησε επίσης ο ιστορικός πρόεδρος του ΝΟΑ Σπύρος Πολέμης. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος του ΝΟΕ και ο δήμαρχος Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).
Μάλλον ήταν η έκπληξη της βραδιάς: ο πρώην βασιλιάς Κωντσταντίνος, η πρώην βασσίλισα Άννα Μαρία και ο γιός τους Νικόλαος. Όπως και να το κάνουμε αυτή είναι η αρχή της ιστορίας ενός αγώνα που πάει πίσω 50 χρόνια. Ο νεαρός τότε Κωνσταντίνος - πρώτος ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960 - είχε κερδίσει το πρώτο Ραλυ Άνδρου που διοργάνωσε ο Γιάννης Β. Γουλανδρης (Big John). Και ήταν εκεί και στα 50στά γεννέθλια. Όταν η ιστορία κάνει κύκλους (φωτ. Εν Άνδρω).
Οι νικητές και οι συμμετέχοντες στο πρώτο Ράλυ Άνδρου. Πρώτος νικητής το σκάφος Ιβανόης με κυβερνητη τον Κωνσταντίνο. Ανάμεσα στα σκάφη και η Κρεολή του Σταύρου Νιάρχου (φωτ. Εν Άνδρω)
Μερικές ιστορικές φωτογραφίες από το πρώτο Ράλυ. Η Άννα Μαρία νεαρή βασσίλισα τότε. Κάτω οι νικητές. Ο Big John στο όνομα του οποίου είναι αφιερωμένος ο εφετεινός αγώνας, Και Ο νεαρός τότε Χουάν Κάρλος μετέπειτα βασιλιάς της Ισπανίας (φωτ. Εν Άνδρω).
Μια φωτογραφία δύο ιστορίες. Αριστερά ο σημερινός πρόεδρος του ΝΟΑ Λεωνίδας Πολέμης. Στο μέσο ο επί 20ετία ιστορικός πρόεδρος του ΝΟΑ (και πατέρας του) Σπύρος Πολέμης. Οι δύο τους συμβολίζουν κάτι από την μακρά ιστορία του ΝΟΑ. Και δεξιά ο διευθυντής του Ναυτικού Όμιλου Ελλάδος Αναστάσιος Κάβαλης που συμβολίζει την αρχή μιας ιστορίας συνεργασίας του ΝΟΑ με τον ΝΟΕ (φωτ. Εν Άνδρω).
Και η Gest Star της βραδιάς, η 20χρονη Laura Dekker, η νεώτερη ιστιοπλόος που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνη της με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Ξεκίνησε 14 ετών!!! Και όταν τέλειωσε ήταν 16!!! Μια απίστευτη Οδύσσεια για την Ολλανδικής καταγωγής, αλλά γεννημένη στη Νέα Ζηλανδιά, νεαρή ιστιοπλόο. Πίσω στη φωτογραφία το μικρό σκάφος με το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου (φωτ. Εν Άνδρω).
Ιδού η απίστευτη διαδρομή της στην υδρόγειο. Ότι και να πείτε το κατόρθωμα μοιάζει απίστευτο. Ότι και να πείτε είναι εντυπωσιακό ένα ιστιοπλοΐκό Ράλυ που ξεκίνησε με βασιλόπουλα και Ιβανόηδες σε ένα νησί που αναζητούσε τότε τα πρώτα βηματα του στον κόσμο της ιστιοπλοΐας να συνεχίζει σήμερα με ένα λυγερόκορμο κορίτσι που αφού έκανε τον γύρο του κόσμου μεταξύ 14 και 16 χρονών στα 20 της έρχεται να κάνει και τον γύρο της Άνδρου, που είναι ένας κόσμος μόνη της!!! (φωτ. Εν Άνδρω).
Η Laura Dekker ποζάρει για το Εν Άνδρω. Όπως μας πληροφόρησε ήδη βρέθηκε σκάφος που αυτή ως κυβερνήτης θα αποτελέσει μια από τις διεθνείς συμμετοχές στο εφετεινό Ράλυ Άνδρου. Τα πράγματα έχουν πια αλλάξει και στον κόσμο της ιστιοπλοΐας. Τώρα νέοι άνθρωποι με άλλες αναφορές δημιουργούν ένα άνοιγμα στον ναυταθλητισμό με νέους όρους. Καλά ταξίδια, λοιπόν, και στη δεύτερη 50ετία του Ράλυ Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).
"Εν Άνδρω"
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...