Τη δυνατότητα ανάδειξης με ψηφιακό τρόπο της ιστορίας των μεταλλείων της Σερίφου διεκδικεί ο Δήμος του νησιού στο πλαίσιο πρότασης που καταθέτει για τη χρηματοδότησή της από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ν. Αιγαίου 2014 – 2020.
Η αιματηρή απεργία που είχε λάβει χώρα την 21η Αυγούστου του 1916 στο νησί από εργάτες μεταλλωρύχους και λέγεται πως είναι η πρώτη στη διάρκεια των εργατικών αγώνων της Ελλάδας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ισχυρό όπλο διεκδίκησης εκ μέρους του Δήμου Σερίφου της απαιτούμενης χρηματοδότησης με σκοπό την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας.
Επί του θέματος, κλήθηκε να μιλήσει ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως αποτελεί μία άκρως σημαντική προσπάθεια ανάδειξης του νησιού, με φόντο την ίδια την ιστορία του.
Αναπαράσταση με χρήση φορητών συσκευών και σταθερού εξοπλισμού
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Δήμος Σερίφου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου σύμφωνα με την πρόσκληση με Κωδικό: ΝΑΙΓ51 Α/Α ΟΠΣ2237 και με τίτλο “Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας” προκειμένου να υποβάλει την πρότασή του.
Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για μία προσπάθεια ψηφιακής μεταφοράς της ιστορία των μεταλλείων στο νησί της Σερίφου, που θα απαιτήσει χρήση φορητών συσκευών καθώς και σταθερού εξοπλισμού, με σκοπό την αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων του μικρού νησιού των Κυκλάδων προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, για να επιτευχθεί η ψηφιακή απεικόνιση θα απαιτηθεί η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την αναπαράσταση γεγονότων στην ιστορία των μεταλλείων, ψηφιακό χρονολόγιο με την ιστορία των μεταλλείων, πολυμεσικό περιεχόμενο με χρήση drone και βίντεο υψηλής ανάλυσης στην περιοχή των μεταλλείων, εξοπλισμός προβολής των εφαρμογών (PC, Projector, καλωδιώσεις) σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου και φορητός εξοπλισμός για τους επισκέπτες.
Πρέπει να σημειωθεί πως, η προτεινόμενη πρόταση θα είναι σε εναρμόνιση με τους στόχους της στρατηγικής “A digital Agenda for Europe” και την “Εθνική Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη” και η χρηματοδότηση είναι 100% επί του τελικώς εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πράξης.
Σχετικά με τη διάρκεια της υλοποίησης, καθίσταται σαφές πως προτείνεται να μην υπερβεί το διάστημα των οκτώ μηνών.
Αξίζει να αναφερθεί πριν από τις δηλώσεις του κ. Αντωνάκη πως το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική εισήγηση κατά πλειοψηφία μετά από διαλογική συζήτηση του θέματος σε πρόσφατη προγραμματισμένη συνεδρίαση.
Ως εκ τούτου, τα αιρετά μέλη υπερψήφισαν την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης με τίτλο “Εικονική αναπαράσταση της ιστορίας των μεταλλείων της Σερίφου με χρήση φορητών συσκευών και σταθερού εξοπλισμού” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο” 2014-2020.
Εκ μέρους του δημάρχου Σερίφου τονίσθηκε πως, “Εμείς πήραμε σχετική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο το Σάββατο για να υποβάλει ο Δήμος μας πρόταση για το κομμάτι της ψηφιακής αναπαράστασης” καθώς όπως επεσήμανε κατηγορηματικά, η ίδια η ιστορία των μεταλλείων είναι κάτι μοναδικό για την Ελλάδα, αν συνυπολογίσει κανείς και τη συμπλήρωση των 100 ετών – πέρυσι -, από την αιματηρή απεργία που έγινε. “Είναι ένα μοναδικό γεγονός.
Καθιερώθηκε το 8ωρο από τη Σέριφο και έγινε η αιματηρή απεργία του 1916. Θέλουμε αυτό το γεγονός να μπορεί να αναδεικνύεται και να γίνεται γνωστό στους επισκέπτες. Υπάρχει ο χώρος των πεσόντων, ο χώρος των μεταλλείων, ο χώρος των μνημείων κι έχουμε ένα μικρό μουσείο που μέσα εκεί θα εγκαταστήσουμε τα μηχανήματα με τα οποία θα μπορεί μία ομάδα επισκεπτών να δει ταυτόχρονα την εικονική αναπαράσταση που θα γίνει” σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας πως, αυτή η προσπάθεια έρχεται να ενισχύσει τους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν τις διακοπές τους στο νησί της Σερίφου.
“Πιστεύουμε ότι αυτό το στοιχείο του πολιτισμού της Σερίφου πρέπει να αναδειχθεί γι αυτό επιλέξαμε στη συγκεκριμένη πρόσκληση να ανταποκριθούμε.
Θεωρούμε ότι η μοναδικότητά του ως γεγονότος και η ιστορική αξία του, θα καταστήσουν την πρότασή μας ισχυρή σε ένα πλαίσιο ισχυρού ανταγωνισμού που θα υπάρχει μεταξύ των Δήμων ώστε να προταχθεί και να είναι επιλέξιμη αυτή για τον Δήμο Σερίφου” εκτίμησε ο κ. Αντωνάκης, σημειώνοντας πως, αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα, στοιχεία και τεκμήρια.
“Έχουμε αρκετά στοιχεία για το γεγονός. Άλλωστε πέρυσι ήταν τα 100 χρόνια (σσ. από την αιματηρή εξέγερση του 1916). Υπάρχουν σχετικά βιβλία και βιβλιογραφία που είχε εκδώσει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων” ανέφερε επιπλέον ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως, “Υπάρχει υλικό και υπάρχουν και στην τηλεόραση αρκετά αφιερώματα κι εκπομπές για τη Σέριφο.
Είναι ένα γεγονός που εύκολα αποδεικνύεται η αξία του και αφορά όλον τον ελλαδικό χώρο και όλο το εργατικό κίνημα. Καθιερώθηκε το 8ωρο χάρη σε αυτούς τους αιματηρούς αγώνες που έγιναν στη Σέριφο”.
Ερωτηθείς για τον άξονα χρόνου της υλοποίησης της πρότασης, υπενθύμισε πως, πρόκειται για διάστημα οκτώ μηνών. “Υπάρχει ένα πλαίσιο περίπου οκτώ μηνών για την υλοποίηση της πρότασης” υπογράμμισε σχετικά, καταλήγοντας πως, “Θεωρώ πως είναι μία άξια λόγου προσπάθεια για γεγονότα που αφορούν όχι μόνον τον λαό της Σερίφου, αλλά συνολικά της Ελλάδας”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου