Ήταν η 28η Μαρτίου όταν με ομόφωνη απόφασή του το Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου είχε αποφασίσει ομόφωνα να προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης στα αγκυροβόλια Αλυκής και Αμπελά, συνολικού προϋπολογισμού 5.350.000 ευρώ. Μάλιστα, μερικές ημέρες (22/03) νωρίτερα, τόσο ο Δήμαρχος Πάρου κος Κωβαίος όσο και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κος Καραχάλιος είχαν στείλει επιστολή υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με σκοπό το πακέτο των έργων να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΤΘΑ» περιόδου 2014-2020.
Χθες, μάθαμε από την ιστοσελίδα fileleutheros.net (η εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Πάρου») ότι στα γραφεία του λιμενικού ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, υπογράφηκε η σύμβαση έναρξης εργασιών του έργου: «Έργα λειτουργίας – Βελτίωσης – Επέκτασης Υφιστάμενου Αγκυροβολίου στην Αλυκή (Αγκαιριά) Δήμου Πάρου». Από πλευράς λιμενικού ταμείου υπέγραψε ο πρόεδρος του Σταύρος Καραχάλιος και από πλευράς της εταιρείας «P.&C.Development S.A.», ο γενικός διευθυντής, Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, ενώ η τιμή του μετά την έκπτωση θα ανέλθει στα 2,5 εκ. ευρώ περίπου.
Και βέβαια σας παρουσιάζουμε την επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που περιγράφει το έργο…
«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου βρίσκεται σε θέση να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου «Βελτίωση & Επέκταση Υφιστάμενου Αλιευτικού Καταφυγίου στην Αλυκή, Δημοτική Κοινότητα Αγκαιριάς, Δήμου Πάρου», δεδομένου ότι αυτό διαθέτει:
- πλήρη ωριμότητα, με ολοκληρωμένο φάκελο εγκεκριμένων / επικαιροποιημένων μελετών (τεχνικών, περιβαλλοντικών και υποστηρικτικών),
- πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) με αριθ. 8216/51/13 (Φ.Ε.Κ. Α.Α.Π. 85/21.03.2013) και το πρακτικό της 55ης / 11.12.2012 Συνεδρίασης της επιτροπής, και
- εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για το σύνολο των εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου, υφιστάμενων και έργων βελτίωσης / επέκτασης (απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αρ. πρωτ. οικ.90650 / 20.12.2016, ΑΔΑ:7ΔΠΝΟΡ1Ι-ΥΚΔ)
Οι τεχνικές παρεμβάσεις που προβλέπονται με το ανωτέρω έργο στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Καταφυγίου Αλυκής Πάρου αφορούν κυρίως στη βελτίωση της λειτουργικότητας, ήτοι στην αύξηση της δυναμικότητας ελλιμενισμού σε αριθμό και μέγεθος σκαφών (τουλάχιστον 105 σκάφη διαφόρων κατηγοριών και διαστάσεων, με μήκος σκαφών από 8μ. έως και μεγαλύτερο από 20μ.) και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας στα ελλιμενιζόμενα σκάφη, καθώς και στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου στην περιοχή του έργου.
Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου (γενικό σύνολο, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εξόδων / εργολαβικού οφέλους, απροβλέπτων, αναθεώρησης και ΦΠΑ 24%) είναι: 4.500.000,00€.
Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη κάλυψη της δαπάνης αυτής με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν θα επιτρέπει ουσιαστικά την εκτέλεση άλλων έργων σε λιμενικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του συγκεκριμένου φορέα -με δικούς του πόρους- που είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφαλή και ποιοτική παροχή των λιμενικών υπηρεσιών, όπως έργων συντήρησης και αποκατάστασης της υποδομής και αναβάθμισης των υπηρεσιών στο Λιμένα Πάρου (Παροικίας), ο οποίος λειτουργεί ως βασική πύλη εισόδου / εξόδου για τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου, και αποτελεί βασικό κέντρο του δικτύου ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Νότιο Αιγαίο.
Το Αλιευτικό Καταφύγιο Αλυκής Πάρου θα αποτελέσει με την ολοκλήρωση του έργου, έναν οργανωμένο λιμενικό χώρο που θα παρέχει τις αναγκαίες ευκολίες (ηλεκτροδότησης/υδροδότησης, διαχείρισης αποβλήτων και πετρελαιοειδών, παροχής καυσίμων κ.τλ.) στα αλιευτικά σκάφη της περιοχής, και σε συνδυασμό με την κεντρική γεωγραφική του θέση στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων μπορεί να παρέχει ασφαλή ελλιμενισμό σε άλλα αλιευτικά σκάφη άλλων νησιών που θα προσορμίζουν στο καταφύγιο σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ή για ανάγκες ανεφοδιασμού, καθώς και σε τουριστικά σκάφη που διακινούνται από τις Βόρειες προς τις Νότιες Κυκλάδες ή από τις Ανατολικές προς τις Δυτικές Κυκλάδες και αντίστροφα.
Θετικό επίσης στοιχείο σε ότι αφορά τη συμβολή του νέου καταφυγίου στην ανάπτυξη του θαλάσσιου / παράκτιου τουρισμού είναι η μικρή απόσταση (4 χλμ. περίπου) από το Νέο Αεροδρόμιο Πάρου, καθώς και η εγγύτητα του καταφυγίου με την Αντίπαρο, τη νησίδα Δεσποτικό (με ανασκαφικά ευρήματα πολύ υψηλής αρχαιολογικής αξίας και αναστηλωτικές εργασίες σε εξέλιξη) και άλλες γειτονικές νησίδες σημαντικού φυσικού κάλλους, αλλά και η ευνοϊκή θέση του καταφυγίου για τη θαλάσσια σύνδεση με άλλα γειτονικά νησιά των Δυτικών και Νοτίων Κυκλάδων (Σίφνος, Κίμωλος, Μήλος. Φολέγανδρος, Σίκινος και Ίος).
Η ολοκλήρωση του καταφυγίου μετά την υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα αναδείξει δυνατότητες αξιοποίησης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και εφαρμογής βιώσιμης προσέγγισης της τοπικής ανάπτυξης, βασιζόμενης στη γνώση της αλιείας, παράλληλη ανάπτυξη επιχειρήσεων που ενισχύουν τον κλάδο και προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα, και δημιουργία συμπληρωματικών υπηρεσιών και νέων μορφών εισοδήματος.
Η συμβολή του έργου στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την εδαφική συνοχή εκτιμάται ως σημαντική, στις εξής κυρίως κατευθύνσεις:
- ασφαλέστερη και καλύτερη εξυπηρέτηση αλιευτικών και τουριστικών σκαφών και περιορισμό της αρόδο αγκυροβολίας, η οποία αφενός θέτει συχνά σε κίνδυνο σκάφη και επιβάτες δεν δημιουργεί έσοδα από τον ελλιμενισμό, και αφετέρου είναι εξαιρετικά επιζήμια για την προστατευόμενη υποθαλάσσια χλωρίδα,
- εκσυγχρονισμό οργάνωσης της αλιευτικής δραστηριότητας, βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας των αλιέων, στήριξη επενδύσεων που προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα και γενικότερα δράσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της αλιείας μικρής κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή,
- ενίσχυση της οικονομίας της αλιευτικής κοινότητας του νησιού, διευρύνοντας και επεκτείνοντας χρονικά την τοπική απασχόληση, με διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της αλιείας και σε άλλους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, δημιουργία υπηρεσιών συμπληρωματικών με την αλιεία και την αναζήτηση νέων μορφών εισοδήματος, αξιοποίηση συνδυασμένων δράσεων της παράκτιας αλιείας με τις αγροτουριστικές δραστηριότητες, και γενικότερα με την υλοποίηση στρατηγικών εξειδίκευσης στη γαλάζια οικονομία και τους συναφείς τομείς,
- βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαιτέρως στους τομείς του θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού, της ανάδειξης της αλιευτικής παράδοσης, των τουριστικών θεματικών διαδρομών και περιηγήσεων στις παράκτιες περιοχές της Πάρου και των γειτονικών νησιών, την προώθηση της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού θαλάσσιων αθλημάτων.
Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες του έργου του Αλιευτικού Καταφυγίου Αλυκής Πάρου, όπως ανωτέρω περιγράφονται, θεωρούμε ότι προωθούν τους αναπτυξιακούς στόχους της Προτεραιότητας της Ένωσης 1, όπως προσδιορίζονται στο εγκεκριμένο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Θάλασσας & Αλιείας (ΕΤΘΑ)» της περιόδου 2014-2020.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει φυσικό αντικείμενο εφαρμογής του ενδεικτικού τύπου «Επενδύσεις για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων» του ΕΤΘΑ, και είναι συναφής με το Μέτρο ΕΤΘΑ 09 («Επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στους αλιευτικούς λιμένες») του Ειδικού Στόχου 4 («Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των αλιευτικών επιχειρήσεων») της Προτεραιότητας 1 ή -κατ’ αντιστοιχία- των μέτρων του άρθρου 42, παρ. 1 και 3 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 της 15.05.2014.
Στο πλαίσιο του ανωτέρω αναφερόμενων στοιχείων του φυσικού αντικείμενου του έργου του Αλιευτικού Καταφυγίου Αλυκής Πάρου και της συνάφειάς του με τους στόχους και τα αποτελέσματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΤΘΑ, και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό διαθέτει πλήρως ολοκληρωμένες διαδικασίες των ενεργειών ωρίμανσης του, γεγονός που διασφαλίζει απολύτως τον χρονικό προγραμματισμό υλοποίησης της εν λόγω πράξης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου θεωρεί ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις υποβολής πρότασης έργου (πράξης), προκειμένου να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που δημοσιευθεί.
Παρακαλούμε όπως εξετάσετε και επιβεβαιώσετε τις δυνατότητες σε σχέση με τον προαναφερόμενο προγραμματισμό μας, και ενημερώσετε σχετικά με τον προβλεπόμενο χρόνο ενεργοποίησης της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων προς χρηματοδότηση.
Είμαστε στη διάθεσή σας για τη χορήγηση επιπρόσθετων στοιχείων από τον φάκελο του έργου, που μπορεί να είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση του έργου και τη συμβολή του στους στόχους του ΕΤΘΑ».
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου