Η Αντίμηλος είναι μικρό απόκρημνο νησί των Κυκλάδων δυτικά της Μήλου, στο Μυρτώο Πέλαγος.και πολύ κοντά στην Σέριφο Είναι ένα βραχώδες και εξαιρετικά απόκρημνο νησί, με το υψηλοτερό του σημείο να βρίσκεται στα 671 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει έκταση 8 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητο.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν και Ερημόμηλος, ονομασία με την οποία ήταν γνωστό και κατά το Μεσαίωνα, ενώ στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Έφυρα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη οικισμών από τους προϊστορικούς χρόνους. Ήταν ενεργό ηφαίστειο έως την αρχή της Τεταρτογενούς περιόδου: ακόμα και σήμερα υπάρχει ανενεργός κρατήρας στην κορυφή του νησιού. Έχει θαμνώδη βλάστηση και έχει χαρακτηριστεί από το δίκτυο Φύση 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.
είδος αιγάγρων (Capra aegagrus pictus)
Φιλοξενεί ένα σπάνιο είδος αιγάγρων (Capra aegagrus pictus), παρόμοιο με της Κρήτης, το σπάνιο είδος των μαυροπετριτών γερακιών, καθώς και ένα σπάνιο είδος φιδιών, το είδος macrovipera schweizeri, γνωστό και ως ``οχιά της Μήλου``.
`οχιά της Μήλου``
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι εναπομείναντες αίγαγροι του είδους απειλούνται υπό εξαφάνιση λόγω των επιμειξιών και λόγω λειψυδρίας.
Μαυροπετρίτης γεράκι
Επιτέλους, μετά από είκοσι μέρες από την επιτόπια επίσκεψή μας, μαζί με τον δασονόμο Μήλου, Πασχάλη Μαρίνο, και τη διαπίστωση -λόγω πολύμηνης λειψυδρίας- της οριακής κατάστασης του σπάνιου είδους των αιγάγρων που ζουν στο νησί στο πέρασμα των αιώνων, η υδροδότηση του ιδιόμορφου πηγαδιού που βρίσκεται στην κορυφή της Αντιμήλου είναι γεγονός.
Νίκος Συρμαλένιος βουλευτής Κυκλάδων
Την Πέμπτη 8/9, το ελικόπτερο του στρατού (σινούκ) με τον ειδικό κάδο πέταξε πολλές φορές προς το νησί, μεταφέροντας το πολύτιμο νερό για την επιβίωση του είδους. Τώρα πλέον είμαστε ήσυχοι ότι οι αίγαγροι θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν περήφανοι και ξεδιψασμένοι στις άγριες πλαγιές της Αντιμήλου, μέχρι τα πρωτοβρόχια να γεμίσουν και πάλι τη δεξαμενή και το πηγάδι που βρίσκονται στο ένα από τα δύο ξέφωτα του μικρού οροπεδίου της κορυφής.
Στην υλοποίηση της επιχείρησης συνέδραμαν από τη πρώτη στιγμή ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και βεβαίως όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες τους. Επίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και η δασονόμος Κυκλάδων καθώς και ο αντίστοιχος δασονόμος της Μήλου.
Τώρα απομένει να δούμε με μια προοπτική, και όχι μόνο πυροσβεστικά, την μακροχρόνια επιβίωση του σπάνιου αίγαγρου και να προωθήσουμε όλες εκείνες τις επιστημονικές, διοικητικές και οργανωτικές ενέργειες που απαιτούνται.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου