Σχεδόν ανεπαίσθητες θα είναι οι μεταβολές που προβλέπονται για τις Κυκλάδες στο τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάταξη της οργανωτικής δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, βάσει των όσων σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, Βαγγέλης Κεφάλας μιλώντας στην εφημερίδα.
Κόντρα στη μεγάλη ανησυχία που έχει εκφραστεί σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με την προωθούμενη συγχώνευση αρκετών αστυνομικών τμημάτων, τμημάτων ασφαλείας και τμημάτων τροχαίας σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα οι Κυκλάδες φαίνεται πως δεν θα υποστούν μεγάλες και σοβαρές αλλαγές, εξέλιξη θετική, με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης δυνάμεων, καθώς και το βασικό χαρακτηριστικό του νησιώτικου συμπλέγματος, αυτό της γεωγραφικής ασυνέχειας.
Το τελικό σχέδιο για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων
Όπως έχει γίνει γνωστό σε κεντρικό επίπεδο, το σχέδιο του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στην τελική μορφή του μετά από τη διαβούλευση που πραγματοποίησε το αρμόδιο Υπουργείο με στελέχη της Αστυνομίας στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας με φόντο την αναδιάταξη - αναδιοργάνωση που προωθείται στην οργανωτική δομή της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο Στ΄ του περιεχομένου του, αναφέρεται με σαφήνεια η νέα δομή και ειδικότερα στο άρθρο 51 περιλαμβάνεται το τελικό σχέδιο για τις Κυκλάδες. Αυτό έχει ως εξής: 1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή: α. Αστυνομικό Τμήμα Σύρου – Ερμούπολης, β. Τμήμα Ασφάλειας Σύρου – Ερμούπολης, γ. Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου, δ. Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, ε. Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, στ. Αστυνομικό Τμήμα Μήλου, ζ. Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, η. Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, θ. Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, ι. Αστυνομικό Τμήμα Κέας και ια. Αστυνομικό Τμήμα Ιητών. 2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης: α. ο Αστυνομικός Σταθμός Υδρούσας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Υδρούσας του δήμου Άνδρου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου, β. ο Αστυνομικός Σταθμός Αντιπάρου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, γ. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, οι οποίοι εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους δήμους και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μήλου, δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ανάφης, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, ε. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αμοργού, Κουφονησίων, Δονούσης και Σχοινούσσης, οι οποίοι εδρεύουν στο δήμο Αμοργού και στις δημοτικές ενότητες Κουφονησίων, Δονούσης και Σχοινούσσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντίστοιχα και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, στ. ο Αστυνομικός Σταθμός Δρυμαλίας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, ζ. ο Αστυνομικός Σταθμός Κύθνου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κέας, η. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Σικίνου και Φολεγάνδρου, οι οποίοι εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους δήμους και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιητών και θ. ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας, ο οποίος εδρεύει στο δήμο Πάρου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου. Σημειώνεται επίσης πως, έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.
Σε Νάξο και Αμοργό μικρές μεταβολές
Βάσει των ανωτέρω, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο κ. Κεφάλας, ο οποίος σημείωσε εξ αρχής πως,“Στις Κυκλάδες δεν απογυμνώνεται κάποιο νησί και θα συνεχίσει να υφίσταται η αστυνομική παρουσία που υπήρχε έως σήμερα”. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων υπενθύμισε μάλιστα πως, είχε πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές και το νέο σχέδιο που αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη στη Ρόδο, ο οποίος είχε συναντηθεί με στελέχη της Αστυνομίας από το νησιώτικο σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου. “Για την Περιφέρειά μας είχε έρθει ο κ. Αναγνωστάκης κι έγινε η παρουσίαση στη Ρόδο σχετικά με τις μεταβολές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την αναδιάταξη της Αστυνομίας. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές από τη στιγμή που μιλάμε για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με γεωγραφικές ιδιομορφίες” τόνισε κατηγορηματικά, αναφερόμενος παρακάτω στις αλλαγές. “Το μόνο που γίνεται στην περιοχή μας είναι ότι το αστυνομικό τμήμα Φιλωτίου – Δρυμαλίας στη Νάξο υποβαθμίζεται σε αστυνομικό σταθμό και στο νησί της Αμοργού συγχωνεύονται οι δύο αστυνομικοί σταθμοί της Αιγιάλης και Καταπόλων”.
Στα χαρτιά... παραμένουν οι αστυνομικοί σταθμοί Δονούσας και Σχοινούσας
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη διατήρηση των δύο αστυνομικών σταθμών στα νησιά της Δονούσας και της Σχοινούσας εξηγώντας πως, τουλάχιστον δεν προβλέπεται η θεωρητική κατάργησή τους, σημειώνοντας ωστόσο πως, αυτοί μέχρι σήμερα δεν λειτούργησαν ποτέ. “Παραμένει η πρόβλεψη για τον αστυνομικό σταθμό Δονούσας και Σχοινούσας, οι οποίοι όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν λειτουργήσει και υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Το θέμα είναι η έναρξη λειτουργίας τους” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας επιπλέον πως, “από τη στιγμή που παραμένουν ως πρόβλεψη, καλό θα ήταν να υπάρξει εξέλιξη και μέριμνα προκειμένου να είναι σταθερή η αστυνομική παρουσία στα δύο μικρά νησιά”.
Όσον αφορά στην ενότητα των αλλαγών, ο κ. Κεφάλας ολοκληρώνοντας τον σχολιασμό του, υποστήριξε πως, σε γενικό επίπεδο στο νομό Κυκλάδων, “δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές και ίσως να ήταν και ριψοκίνδυνη για την Περιφέρειά μας κάποια σημαντική αλλαγή, αφού δε θα είχε καμία λογική”.
Πρόταση δημιουργίας Τμήματος Ασφαλείας στη Νάξο
Από την πλευρά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο πρόεδρος γνωστοποίησε πως, υπήρξε και μία πρόταση προς τον κ. Αναγνωστάκη στον άξονα της ευελιξίας του αστυνομικού έργου στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Κεφάλας “υπήρχε πρόβλεψη για Τμήμα Ασφαλείας σε Μύκονο, Σαντορίνη και Νάξο αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στη συνάντησή μας με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Αναγνωστάκη παρουσία και του βουλευτή, κ. Συρίγου είχαμε επισημάνει ότι θα ήταν θεμιτό να γίνει ένα τμήμα ασφαλείας τουλάχιστον στη Νάξο”. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη πρόταση προέκυψε με δεδομένη “την πληθυσμιακή πυκνότητα της Νάξου αλλά και λόγω της ύπαρξης του Πρωτοδικείου”. “Μετά από τη Σύρο και με τη λογική ότι έχει και Πρωτοδικείο η Νάξος, θα μπορούσαν να καλύπτονται οι νότιες Κυκλάδες από ένα τμήμα ασφαλείας στο νησί και τα υπόλοιπα νησιά από το τμήμα ασφαλείας Σύρου” ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως, “μέχρι τώρα το μοναδικό τμήμα ασφαλείας που υφίσταται στις Κυκλάδες είναι στην Ερμούπολη”.
Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στην πρόβλεψη ίδρυσης γραφείων ασφαλείας, πρόταση αναφορικά με την οποία εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς θα πρέπει αυτά να στελεχωθούν από το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για ενίσχυση δυνάμεων.
Κλείνοντας την αναφορά του, σημείωσε πως, σχετικά με την πρόταση δημιουργίας ενός τμήματος ασφαλείας στη Νάξο, “ο κ. Αναγνωστάκης διαπιστώσαμε ότι ήταν δεκτικός στο αίτημά μας, χωρίς όμως να δεσμεύεται για κάτι συγκεκριμένο. Τουλάχιστον δεν υπήρξε άρνηση” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου