Την ιστορική εικόνα του Καστελλόριζου ως τόπου των τεχνών και των γραμμάτων επιδιώκει να αναδείξει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Από μια απαγόρευση πριν από περίπου δύο χρόνια έμελλε να «γεννηθεί» το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα σύνορα», που σε λίγες ημέρες αρχίζει τις προβολές του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών είχε μόλις ολοκληρώσει το λεύκωμα με την ιστορία του ακριτικού νησιού από τον 19ο αιώνα και, όπως πάντα, συνόδευσε την έκδοση με τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ. Ηταν λοιπόν φυσιολογικό να θέλουν οι ιστορικοί να προβληθεί το ντοκιμαντέρ στον τόπο που αναφέρεται.
«Το κόστος όμως ήταν απαγορευτικό για μία προβολή και την παρουσίαση της έκδοσης, εκτός, όπως μας ενημέρωσαν, εάν βρίσκαμε μια ιδέα για να ωφεληθεί γενικότερα το νησί», μας λέει η ιστορικός και γενική γραμματέας του ιδρύματος Ειρήνη Σαρίογλου.
Κάπως έτσι γεννήθηκε πέρυσι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο το οποίο έχει μεγάλη ιστορία στα γράμματα και τις τέχνες.
«Τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ού αιώνα το Καστελλόριζο είχε πρότυπο τη Σμύρνη και στο νησί λειτουργούσαν ιδιωτικά σχολεία, σχολές ξένων γλωσσών, υπήρχαν άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών. Ενας από τους στόχους μας είναι να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του νησιού και να αποτελέσουμε γέφυρα πολιτισμού με τα τουρκικά παράλια που είναι απέναντι και τη μεγάλη κοινότητα του Καστελλόριζου που ζει στην Αυστραλία», επισημαίνει η κ. Σαρίογλου που έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης.
Από την ανοικτή πρόσκληση των διοργανωτών για ντοκιμαντέρ με ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο, η κριτική επιτροπή επέλεξε 14 ταινίες που θα διαγωνιστούν για 4 βραβεία τα οποία απονέμονται με μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων. Ανάμεσά τους βρίσκονται φιλμ για την πυρπόληση και τις εκτελέσεις των Καλαβρύτων του Ηλία Γιαννακάκη, την αρμενική Γενοκτονία από την Αϊσέ Πολάτ, για τον Τεριάντ, τους Ρομά, τον Σεφέρη και τον πόλεμο της Βοσνίας. Το φεστιβάλ ανοίγει τη Δευτέρα 28 Αυγούστου με την τιμητική προβολή της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα.
H τελευταία μεγάλη πολιτιστική διοργάνωση που είδε το Καστελλόριζο, μας λέει η κ. Σαρίογλου, ήταν το 1991, μια συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη. Τα πρόσφατα χρόνια το ακριτικό νησί έχει ταυτιστεί με το ΔΝΤ και την ελληνική οικονομική κρίση. «Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα του Καστελλόριζου και όραμά μας είναι να διευρύνουμε τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», επισημαίνει η διευθύντρια. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν φέτος δύο παιδικές παραστάσεις που προετοιμάζουν οι 40 μαθητές του νησιού από τον περασμένο Ιανουάριο.
Και γιατί ένα αμιγώς επιστημονικό ίδρυμα ιστορικών ερευνών ασχολείται με το ντοκιμαντέρ; Η απάντηση βρίσκεται στις ρίζες του ΙΔΙΣΜΕ, όπως εξηγεί η Ειρήνη Σαρίογλου, το οποίο αποτελείται από ερευνητές - πρώην συνεργάτες του ΕΛΙΑ και του Μάνου Χαριτάτου.
«Η συμβολή μας ήταν να τον πείσουμε να μπούμε στον χώρο του ντοκιμαντέρ ώστε να προσεγγίσουμε ένα ευρύτερο κοινό. Ετσι ξεκίνησαν οι προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ στο Μέγαρο Μουσικής και τώρα, που ζούμε στην εποχή της εικόνας, τι καλύτερο από το να φτιάξεις ένα φιλμ διεθνών προδιαγραφών ώστε το κοινό να γίνει κοινωνός της Ιστορίας;», σημειώνει.
Στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η νέα έκδοση του ιδρύματος για τη μικρασιατική εκστρατεία του 1919 και φυσικά το ντοκιμαντέρ που θα τη συνοδεύει, γιορτάζοντας έτσι τα 10 χρόνια από την ίδρυση του ΙΔΙΣΜΕ.
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου, 28/8 - 3/9.
Πηγή :http://www.kathimerini.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου