Την Κυριακή 10-9-2017 ο Γαστρονόμος της Καθημερινής ήταν αφιερωμένος στην ιστορία του Ελληνικού Πρωινού. Μεγάλη τιμή και χαρά για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και για μένα φυσικά, γιατί ήταν μια ιδέα που παλεύτηκε με πολλή επιμονή και πολύ κόπο και το Ελληνικό Πρωινό έγινε ένας θεσμός και ένα brand name που αγαπήθηκε και ξεπέρασε τα όρια του χώρου των Ξενοδοχείων
.
Γράφει μεταξύ άλλων ο αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής Άγγελος Ρέντουλας, στο editorial του τεύχους:
«Εκατό ιδέες για να φτιάξουμε ελληνικό πρωινό»
Aυγά ψημένα σε πελτέ, τι ωραία ιδέα! Από τη Σαντορίνη κρατάει η συνταγή. Αυγόφετες και άλλες αυγόφετες και φρισούρες (οι συριανές αυγόφετες), η μία εκδοχή καλύτερη από την άλλη.
Τραχανάς με λίγο σύγκλινο, σταρόζουμο, πιτάκια ένα σωρό. Νεράτες μυζηθρόπιτες από το Λασίθι, ραφιόλια μυκονιάτικα, τυρόψωμα, ταχινόπιτες. Από τη ζύμη του ψωμιού που περίσσευε τα πεισσότερα, προσφάι για να χορτάσει η οικογένεια. Συγκινητικά πράγματα είναι αυτά, το πώς αυγάτιζαν τα λίγα που είχαν διαθέσιμα οι παλιές νοικοκυρές. Πώς η ένδεια έφτιαξε πλούτο γαστρονομικό.»
Συγκινητικό ήταν και για μας στο ΞΕΕ που μια παλιά ιδέα στα συρτάρια, έγινε σχέδιο δράσης, έγινε πρόγραμμα και πήρε σάρκα και οστά. Η παλιά ιδέα να προστρέξουμε σε δυo-τρεις σεφ που να μας προτείνουν αντίστοιχα μενού που θα τα παρουσιάσουμε ως Ελληνικό Πρωινό μετατράπηκε – χάρις στην ξεροκέφαλη επιμονή μου – σ’ ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας. Αφού έγινε μια πρώτη προσέγγιση από τη μελέτη της Agropole της Γιολάντας Τότσιου για το Ελληνικό Πρωινό, όπου καταγράφηκε ο πλούτος των ελληνικών προϊόντων, αποφασίσαμε να βγούμε στην ελληνική επικράτεια και να γνωρίσουμε επί τόπου τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Δεν θα φτιάχναμε γενικώς το Ελληνικό Πρωινό, αλλά το πρωινό κάθε περιοχής που διερευνήσαμε
Στόχος μας ήταν το Ελληνικό Πρωινό να προσφέρει το σύνολο των τοπικών προιόντων και εδεσμάτων κάθε περιοχής στους μπουφέδες των ελληνικών ξενοδοχείων, φέρνοντας κοντά τους ξενοδόχους και τους τοπικούς παραγωγούς, και κατά δεύτερο λόγο, να αποτελέσει κύριο στοιχείο της ταυτότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και κατ’ επέκταση εργαλείο προώθησης του ελληνικού τουρισμού.
Εργαλεία για την ανάπτυξη του προγράμματος ήταν οι δημιουργίες των « Προτύπων Ελληνικών Πρωινών» των διαφόρων περιοχών της χώρας μας.
Για να φτιαχτούν αυτά, το ΞΕΕ μαζί με τις τοπικές Ένωσεις Ξενοδόχων συγκέντρωνε τους σχετικούς συντελεστές και παράγοντες (ξενοδόχους, διευθυντές ξενοδοχείων, σεφ, αγρότες, παραγωγούς, εκπροσώπους σχετικών επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφους, μελετητές τοπικής γαστρονομίας, λέσχες τοπικής μαγειρικής), όπου για πρώτη φορά όλοι μαζί είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνθέσουν τα προτεινόμενα τοπικά προϊόντα και εδέσματα. Ουσιαστικά στη φάση αυτή, το «Ελληνικό Πρωινό» λειτούργησε σαν ένας μηχανισμός δημιουργίας σχέσων μεταξύ όλων των φορέων, που μέχρι τότε δρούσαν μεμονωμένα και αποσπασματικά. Σε πολλές περιοχές το Ελληνικό Πρωινό ήταν ευκαιρία για να γιορτάσουν οι ντόπιοι την ανανέωση της τοπικής τους γαστρονομίας, όπως π.χ. στο Ελληνικό Πρωινό Σύρου, Ελληνικό Πρωινό Σίφνου. (Πληροφορίες για τις περιοχές και το Ελληνικό Πρωινό τους στα links Ελληνικό Πρωινό Πρέβεζας. Ελληνικό Πρωινό Πόρου, Ελληνικό Πρωινό Μήλου, Ελληνικό Πρωινό Ίου, κλπ.κλπ. ή στο συγκεντρωτικό http://www.greekgastronomyguide.gr/category/elliniko-proino/)
Κατόπιν, σε μιά ανοικτή εκδήλωση, παρουσία των φορέων, αλλά και όλων των ξενοδόχων, γινόταν η παρουσίαση του Πρότυπου Ελληνικού Πρωινού κάθε περιοχής. Ακολούθως, όσα ξενοδοχεία ενδιαφέρονταν, συμπλήρωναν ηλεκτρονικά την αίτηση ένταξης στο cert.greekbreakfast.gr όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι διαδικασίες ένταξης.
Ταξιδέψαμε επί 8 χρόνια, απ’ άκρη ως άκρη στην Ελλάδα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσματα τη δημιουργία 40 Προτύπων Ελληνικού Πρωινού, ενώ την περίοδο αυτή υλοποιήσαμε πάνω από 800 εντάξεις ξενοδοχείων. Ενημερώσαμε ξενοδόχους, γνωρίσαμε παραγωγούς, ανακαλύψαμε προϊόντα και συνταγές.
Συμμετείχαμε σε εκθέσεις, σε συνέδρια και φόρα, ενημερώσαμε τον τύπο και την τηλεόραση. Το Ελληνικό Πρωινό, έγινε θέμα. Πριν 8 χρόνια δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιό μας, ανεξάρτητα αν κάποιοι ξενοδόχοι το εφάρμοζαν από μεράκι. Σήμερα συζητιέται παντού, στα ΜΜΕ, στις σχολές, στην κοινωνία. Το Μουσείο της Ακρόπολης προσφέρει Ελληνικό Πρωινό, όπως και πολλά ελληνικά εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και καφενεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.
Με το Ελληνικό Πρωινό στηρίξαμε την πολιτιστική μας αυτοπεποίθηση, και ακουμπήσαμε πάνω στην γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου ώστε να χρησιμοποιήσουμε τον γαστρονομικό μας πολιτισμό ως ένα ακόμα «όπλο» στην μάχη του ανταγωνισμού.
Γνωρίσαμε εκατοντάδες μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που μας περίμεναν υπομονετικά να τους ανακαλύψουμε και να τους αξιοποιήσουμε δημιουργικά για το Ελληνικό Πρωινό.
Tο τυρί της πόσιας, το γλυκό ντοματάκι, τα κατημέρια και λουκουμέρια από την Κω, τα μελεκούνια από τη Ρόδο, τα παξιμάδια με ζαφορά, το σφουγκάτο με κολοκυθάκια και ντόπια ντοματάκια, τον μπελτέ, τους ντοματοκεφτέδες, το σφουγκάτο από την Σαντορίνη, την πλαντσέτα, τους γκιουσλεμέδες, τις χάχλες και το λαδοτύρι απο τη Λέσβο. Τσιτσίραβλα, χαλβά, τραχανά και φρούτα απο το Βόλο-Πήλιο, λαλάγγια, σφέλα, καγιανά, σύγκλινο, παστέλια μαρμελάδες και μέλι από την Μεσσηνία, ζαμπόνι και τυριά όπως αρσενικό, γραβιέρα και κεφαλοτύρια από τη Νάξο, ελιές, λάδια, τυροκομικά, αλίπαστα, μέλι από την Χαλκιδική.
Σφακιανές πίτες, σαρικόπιτες, απάκι, ανθότυρα, μυζήθρες, μαλοτύρες, έρωντες, παξιμάδια από χαρούπι και πρωτόλαδα από την Κρήτη, κουμ-κουάτ, συκομαϊδες, πουτίγκα και νούμπουλο από την Κέρκυρα. Κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγάτσα, κουραμπιέδες, Νέας Καρβάλης, πιπεριές Φλωρίνης, μαρμελάδες από ροδάκινο, βερύκοκο και μανιτάρι, το κρόκο Κοζάνης, καραμανλήδικα λουκάνικα, ελιές Θρούμπες από την Μακεδονία και αλίπαστα, ακανέδες, σουτζουκ-λουκούμια, γλυκά του ταψιού, καβουρμάδες από την Θράκη κλπ. κλπ.
Αλλάξαμε την γνώμη πολλών ξενοδόχων που θεωρούσαν ότι δεν γίνεται, επιχειρηματολογώντας γιατί πρέπει και μπορεί να γίνει. Και όλα αυτά με την αμέριστη στήριξη του προέδρου Γιώργου Τσακίρη και του ΔΣ του ΞΕΕ.
Και είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι από τους σεφ που παρουσιάζουν συνταγές για πρωινό στο τεύχος αυτό του Γαστρονόμου, γνώρισαν το Ελληνικό Πρωινό κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αποστολών στις 40 περιοχές της χώρας.
Η ιστορία του Ελληνικού Πρωινού είναι άλλη μια απόδειξη ότι όλα μπορούν να συμβούν στην χώρα μας, αν υπάρχει όραμα, πίστη, θέληση, σχέδιο και πολλή συλλογική δουλειά
Πηγή : http://www.greekgastronomyguide.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου