Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη θα τεθεί το τέλος εισόδου για τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τη Μύκονο και τη Σαντορίνη τους μήνες της σεζόν, σύμφωνα με τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου χθες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Μητσοτάκης είχε διευκρινίσει το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική ομιλία του στη ΔΕΘ ότι το ποσό για τους μήνες εκτός σεζόν θα είναι χαμηλότερο. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς, αν και αυτό δεν θεωρείται πιθανό σε αυτή τη φάση. Οι αναλυτικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς θα γίνουν αυτή την εβδομάδα .
Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφαση αναφερόμενο στον «σημειακό» (όπως τον χαρακτήρισε) υπερτουρισμό στα νησιά αυτά, που, σε αντίθεση με το σύνολο της χώρας, που δεν έχει πρόβλημα κορεσμού, δυσκολεύονται στη διαχείριση του μεγάλου όγκου των αφίξεων των τουριστών.
«Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για σημαντικά έργα υποδομής», ανέφερε ο Μητσοτάκης. «Εξίσου σημαντική είναι και η παρέμβαση την οποία θα κάνουμε για να έχουμε ένα πεπερασμένο αριθμό πλοίων, τα οποία μπορούν να φτάνουν ταυτόχρονα σε ένα προορισμό. Δεν γίνεται κάποιος ο οποίος πηγαίνει στη Σαντορίνη και πληρώνει 1.000 ή 2.000 ευρώ, γιατί υπάρχουν και τέτοιες τιμές, το βράδυ το δωμάτιο, να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει έναν προορισμό από τον οποίον επωφελείται κάποιος ο οποίος βγαίνει για τρεις, τέσσερις ώρες, με αμφίβολο, κατά την άποψη μου, οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία. Άρα, εκεί – θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις την επόμενη εβδομάδα – θα είμαστε αρκετά τολμηροί», πρόσθεσε.
Σε μία αναφορά που προκάλεσε αίσθηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανώς με το νου σε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, ζήτησε από τους κατοίκους των δημοφιλών νησιών να μην στρέφονται εναντίον των επισκεπτών.
«Έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως μια χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό», είπε. Θα ήταν καταστροφή για το τουριστικό μας προϊόν. Το λέω και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για όλους σας. Είναι ένα να επισημαίνουμε αδυναμίες υπαρκτές και ένα δεύτερο να θεωρούμε και να προβάλλουμε την εικόνα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι φιλόξενη στους τουρίστες. Γιατί το δεύτερο δεν ισχύει».
Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες, καλώντας τους να βάλουν ένα τέλος σε φαινόμενα παράνομων χωματερών (Σαντορίνη, Άνδρος, κ.ά.). «Δεν γίνεται να βλέπουμε ρεπορτάζ για παράνομες χωματερές σε νησιά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τεράστια ευθύνη στο ζήτημα αυτό», τόνισε. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα επιδείξει αυστηρότητα, τόσο στη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και των υδάτων (που αναδείχθηκε σε κρίσιμο ζήτημα φέτος το καλοκαίρι), «γιατί έχουμε δώσει τα εργαλεία και έχουμε προχωρήσει και σημαντικές επενδύσεις».
Σχετικά με τη διαχείριση υδάτων, σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετά τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης ώστε να μειωθούν σε 40 σε όλη την επικράτεια συν ένας ακόμα απροσδιόριστος αριθμός στα νησιά (από 240 που είναι σήμερα), με αντάλλαγμα τη διαγραφή μέρους των χρεών τους. Δεν είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταλήξει σε αυτό νούμερο. Το βέβαιο είναι ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν θα μακροημερεύσουν με τη σημερινή τους μορφή.
«Στις επόμενες εβδομάδες» η εκτός σχεδίου
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για μία ακόμα φορά την κατάθεση ενός «μεταβατικού» νομοσχεδίου για τη διαχείριση της εκτός σχεδίου δόμησης (εκείνο του οποίου η κατάθεση έχει αναβληθεί τρεις φορές ). Παραδέχθηκε, μάλιστα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο λόγω της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας: «Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε βασικούς κανόνες βιωσιμότητας σε αυτά τα οποία χτίζονται από δω και στο εξής, με σεβασμό στο περιβάλλον, με συμμόρφωση με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχουμε ένα δύσκολο γρίφο να λύσουμε όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και ναι, να βάλουμε και παρεμβάσεις και φρένο, όπου χρειάζεται, σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές».
Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου