9 Σεπ 2024

Μπλόκο στην επέκταση οικισμών από το ΣτΕ


Το υπό επεξεργασία προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του δικαστηρίου.

Μπλόκο στην έμμεση επέκταση οικισμών μέσω προεδρικού διατάγματος έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής», η κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό διάταγμα στο δικαστήριο για προδικαστικό έλεγχο και εισέπραξε σειρά παρατηρήσεων, τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να ενσωματώσει.

Το ζήτημα αφορά το καθεστώς και τις δυνατότητες δόμησης σε περιοχές κοντά σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Στις υφιστάμενες ζώνες (Α για οικισμούς παλαιότερους του 1023, Β για συνεκτικούς οικισμούς που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1923-83 και Β1 για τη διάσπαρτη δόμηση μεταξύ 1923-83), το υπουργείο προτείνει την προσθήκη μιας επιπλέον ζώνης Γ, που αφορά τμήματα του οικισμού συμπεριλήφθηκαν σε παλαιότερη (παράνομη) οριοθέτηση. 

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», επιχείρησε η κυβέρνηση να εντάξει στα όρια των οικισμών επεκτάσεις που είχαν εγκριθεί με νομαρχιακές αποφάσεις της δεκαετίας του ’80 και του ’90.  Οι εγκρίσεις αυτές έχουν κριθεί επανειλημμένως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.  

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας επισημαίνει (για πολλοστή φορά) ότι οι επεκτάσεις οικισμών επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο ευρύτερου, συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτού του είδους ο σχεδιασμός επιχειρείται αυτή τη στιγμή για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσω του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» (με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Το ΣτΕ επίσης έκρινε ότι είναι αόριστες οι διατάξεις για την ένταξη στο σχέδιο αραιοκατοικημένων εκτάσεων πέριξ των πιο πυκνοδομημένων, άρα ενδέχεται να οδηγήσουν σε ζητήματα ερμηνείας. Τέλος, ζήτησε να καταργηθεί η δυνατότητα οικοδόμησns χωρίς περιορισμό αρτιότητας σε οικόπεδα προ του 1968 (μία ακόμα διάταξη που έχει κριθεί αντισυνταγματική).

Η κυβέρνηση, υπενθυμίζεται, επεξεργάζεται από τις αρχές του έτους μεταβατικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης για την περίοδο έως την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση των υπό διαμόρφωση πολεοδομικών σχεδίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί «στις επόμενες εβδομάδες», μιλώντας για «δύσκολο γρίφο» και  για την ανάγκη  συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ

 Πηγή: Βιώσιμες Κυκλάδες

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...