17 Σεπ 2024

Αναστέλλεται και επανεξετάζεται η τουριστική επένδυση-"μαμούθ" στην Αστυπάλαια


"Παγώνει" - τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας -  η μεγάλη επένδυση μαμούθ στην Αστυπάλαια, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, αφού δεν υπέγραψε την απόφαση προέγκρισης της επένδυσης, όπως πρότεινε το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Ο υπουργός ανέπεμψε την υπόθεση στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για επαναξιολόγηση στο πλαίσιο του (υπό εκπόνηση) πολεοδομικού σχεδίου του νησιού. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε 10ήμερη παράταση στη διαβούλευση για το χωροταξικό του τουρισμού, το κείμενο του οποίου συγκεντρώνει αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς.Αφορμή για την τοποθέτηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γύρω από την υπόθεση της Αστυπάλαιας αποτέλεσε επερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Νικητιάδη. Αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ο βουλευτής τη χαρακτήρισε "πραξικοπηματική", εκτιμώντας ότι "προσπαθεί να υφαρπάξει μια απόφαση που θα προκαταβάλει το πολεοδομικό σχέδιο του νησιού".

Remaining Time 0:01
 

Από την πλευρά του ο κ. Ταγαράς, αφού έκανε αναφορά στις ιδιαιτερότητες της Αστυπάλαιας, αλλά και στο προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού (σ.σ. το οποίο η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ παρέκαμψε για να δώσει προέγκριση στην επένδυση), μίλησε για την αδειοδοτική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας ότι η προέγκριση του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου δεν διασφαλίζει ότι μια επένδυση τελικά θα εγκριθεί. "Εγώ δεν υπέγραψα την προέγκριση και παρέπεμψα το θέμα ξανά (σ.σ. στις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος) για επαναξιολόγηση, όταν ολοκληρωθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Αστυπάλαιας", ανέφερε ο κ. Ταγαράς.

"Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Ισα ίσα, θέλω να μοιραστούμε και να αξιολογήσουμε όποια πρόταση αφορά την ανάπτυξη ενός τόπου, πόσο μάλλον ενός νησιού με τα χαρακτηριστικά της Αστυπάλαιας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο καθένας (σ.σ. επενδυτής) μπορεί να έχει στη σκέψη του να φτιάξει κάτι. Έχουμε ανάγκη τις επενδύσεις ως χώρα. Ο,τι γίνεται πρέπει να αξιολογείται και να μη δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον, ιδίως σε τέτοιες περιοχές", σημείωσε.Η ανακοίνωση προκάλεσε ικανοποίηση στην Αστυπάλαια. "Επικράτησε η λογική", σχολιάζει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Καθημερινή" ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας. "Είμαστε χαρούμενοι που το υπουργείο αντιλήφθηκε την ουσία του θέματος, ότι μια θετική του απόφαση θα δημιουργούσε προηγούμενο στον πολεοδομικό σχεδιασμό του νησιού.

Πηγή : https://www.capital.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...