9 Σεπ 2024

Σύρος Βαγγέλης Αλεξανδρίδης: Τουριστική σεζόν λιτότητας – Στο 15% η πτώση τζίρου


Περιορισμένος ο κόσμος ως προς τα έξοδά του

Πήγαιναν οι άνθρωποι να βγάλουν τα εισιτήρια τους και παθαίνανε πλάκα

Ακρίβεια, ανατιμήσεις, υψηλά ναύλα πλοίων! Λέξεις που το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται όλο και πιο συχνά από τα χείλη της πλειονότητας των Ελλήνων, με τη Σύρο φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση καθώς σε αυτές αποδίδoνται  τα αίτια  της  σφιχτής οικονομικής διαχείρισης των επισκεπτών του νησιού.

«Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν αυτή που εγώ, και πάρα πολύ άλλοι επιχειρηματίες αναμέναμε»  δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης και συνεχίζει:. «Τα στοιχεία του Ιουνίου και του Ιουλίου που είδα δείχνουν μια μικρή αύξηση τον Ιούνιο και μια μικρή μείωση τον Ιούλιο. Πιστεύω ότι γενικά το τρίμηνο του καλοκαιριού εμφανίζουμε μείωση έναντι των περσινών σφίξεων. Ενδεχομένως να είναι ένα 5-10%» υπογραμμίζει.

15% πτώση τζίρου

Στο ερώτημα  κατά πόσο ντόπιοι κι επισκέπτες άφησαν χρήματα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, απαντά: «Έχουμε ξεκινήσει τις εκπτώσεις από 1η Ιουλίου. Πάντα στις αρχές ο κόσμος σπεύδει να βρει κάτι που έχει βάλει στο μάτι από μέρες και να κάνει τις αγορές του. Οι εκπτώσεις βοηθήσανε, όμως σίγουρα ο τζίρος είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι. Από συζητήσεις που έχω κάνει με αρκετούς συναδέλφους η πτώση, μεσοσταθμικά, προσδιορίζεται στο 15% .

Εκτίμησή του είναι ότι η ακρίβεια και τα υψηλά ναύλα μετακίνησης ευθύνονται για τη φετινή κάμψη στα έσοδα: «Κακά τα ψέματα ήρθαν αρκετοί επισκέπτες, όμως ο κόσμος ήταν περιορισμένος ως προς τα έξοδά του… Κατευθύνθηκε στο σούπερ μάρκετ, έδωσε 30-40 ευρώ και ετοίμαζε κάτι πρόχειρο στα airbnb, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει στην εστίαση. Ωστόσο, πέρα από τη διατροφή, περιόρισε και τις αγορές του στο εμπόριο. Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν πιο μετρημένος και αυτό γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ φέτος παρουσιάζουν  μια αύξηση της τάξεως του 20%» τονίζει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του τα υψηλά ακτοπλοϊκά ναύλα, ώθησαν πολύ κόσμο να επιλέξει ηπειρωτικούς προορισμούς για τις διακοπές του: «Υπήρξαν πολλές ακυρώσεις» λέει, προσθέτοντας: «Πήγαιναν οι άνθρωποι να βγάλουν τα εισιτήρια τους και παθαίνανε πλάκα. Για μια τετραμελή οικογένεια ήταν τρελά τα νούμερα. Για το λόγο αυτό παρουσίασε αύξηση επισκεψιμότητας η Πελοπόννησος  στην οποία μπορεί κανείς να πάει οδικώς. Εκεί πάνε με 70 ευρώ, και εδώ θέλουν 400-500 ευρώ. Δεν υπάρχει τώρα χρήμα και ο κόσμος το υπολογίζει.

Πιστεύω ότι ο Σεπτέμβρης είναι ένα καλός μήνας διακοπών και ότι θα έχουμε επισκεψιμότητα».

Έρχονται λουκέτα;

Στο ερώτημα κατά πόσον στην περίοδο που εμφανίζει κάμψη το εμπόριο συνάδελφοί του θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, φρονεί ότι η περίοδος που θα ζορίσουν  τα πράγματα  θα είναι λίγο μετά τα Χριστούγεννα και έως το Μάρτιο: «Το νησί απαρτίζεται από παλιούς και σοβαρούς επαγγελματίες στο εμπόριο. Αυτοί θα ανταπεξέλθουν. Όμως κάποια νέα καταστήματα, που ενδεχομένως έχουν 2-3 χρόνια λειτουργίας, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Δεν ξέρω πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτοί. Αυτό όμως που βλέπω, είναι ότι σ’ αυτή την περίοδο θα υπάρξει μια σοβαρή καθίζηση οικονομική της αγοράς. Κακά τα ψέματα, τα χρήμα δεν έπεσε ιδιαίτερα στο εμπόριο. Τα σούπερ μάρκετ το πήρανε και η φιλοξενία. Airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια πήγαν καλά. Τα ξενοδοχεία βέβαια είχαν μια πτώση, αλλά πιστεύω ότι αυτή οφείλεται στα airbnb δεδομένου ότι έχουμε 1350 – 1400 στο νησί, τα οποία άγγιξαν μια πληρότητα 90-95% κατά την καλοκαιρινή περίοδο και διατίθενται σε τιμές για κάθε τσέπη.

Φρονώ  πάντως, πως παρά την κρίση, τους φόρους  και τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος το εμπόριο στάθηκε όρθιο.

Εμείς, οι επαγγελματίες , θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας, τους οποίους έχουμε πελάτες μας όλο το χρόνο. Λόγω του ότι ακούω παράπονα από συμπολίτες ότι υπάρχει ένας παραγκωνισμός, νομίζω ότι θα πρέπει να δείχνουν μια επιμέλεια και μια καλοπροαίρετη κατάσταση απέναντι στους Συριανούς, τους οποίους έχουμε πελάτες όλο το χρόνο» καταλήγει.

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...