30 Αυγ 2014

Τα προβλήματα υποστελέχωσης στην υγεία προκαλούν “Τσουχτερές” αεροδιακομιδές

Όταν τα νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης
“Τσουχτερές” αεροδιακομιδές
Τα κενά που υφίστανται οι υγειονομικές δομές των νησιών του Αιγαίου έρχεται να καλύψει η Πολεμική Αεροπορία η οποία καθημερινά αναγκάζεται να πραγματοποιεί δεκάδες αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών προς τις υγειονομικές μονάδες της Αθήνας, γεγονός που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα περιστατικά τραυματισμών αποτελούν συχνότερο φαινόμενο η διακομιδή ενός επείγοντος περιστατικού σε Νοσοκομείο του κέντρου με ελικόπτερο ή αεροσκάφος αποτελεί ημερήσια… διάταξη, η οποία έρχεται να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι προσφάτως σε διάστημα λίγων ωρών η Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να αναλάβει την άμεση διακομιδή επτά ασθενών και τραυματιών.
“Έσχατη λύση”
Τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της έλλειψης υποδομών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς όμως και λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και υγειονομικών υλικών, οδηγούν στη διακομιδή ασθενών σε Νοσοκομεία της πρωτεύουσας για ποικίλα περιστατικά μεταξύ των οποίων και περιστατικά ήπια, δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις Νοσοκομειακές Μονάδες των ίδιων των νησιών. Η κεντρική εξουσία, η οποία εκτός του ότι έχει εγκαταλείψει στην “τύχη” τους πολλές από τις μονάδες υγείας έχει “εφησυχάσει “ με την προσωρινή λύση των συνεχών αεροδιακομιδών, ευθύνη που όμως επωμίζεται η Πολεμική Αεροπορία κάτι το οποίο αποκαλύπτει τη “γύμνια του συστήματος υγείας”.
Ερώτηση χωρίς απάντηση
Επιπλέον, ο οικονομικός “ακρωτηριασμός” που έχουν υποστεί οι υγειονομικές μονάδες, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται, έχει “οδηγήσει” σε επιλογές για τις οποίες σημαντική μερίδα των πολιτών αγνοεί ότι πρόκειται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία δεδομένου ότι για την πτήση του ελικοπτέρου ή του αεροσκάφους ξοδεύεται ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Τόσο το αυξημένο κόστος των καυσίμων που καταναλώνει ένα ελικόπτερο το οποίο μεταφέρει εσπευσμένα έναν ασθενή όσο και τα έξοδα συντήρησης των πτητικών μέσων, δημιουργούν ερωτήματα για τους λόγους που οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών προτιμούν να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για τις αεροδιακομιδές από το να στελεχώσουν τα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου με περισσότερο προσωπικό και τις νοσοκομειακές δομές με επαρκές εξοπλισμό προκειμένου να αποφεύγονται οι καθημερινές μεταφορές ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Άνοιξε ο οικονομικός “ασκός του Αιόλου”
Πέραν της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού τα συχνά περιστατικά και το πλήθος αιτημάτων για αεροδιακομιδές, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν τους τελευταίους μήνες η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και ο Στρατός Ξηράς έχουν οδηγήσει στην εξάντληση του προσωπικού. Αν και το έργο το οποίο επιτελούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι βαρύνουσας σημασίας η συχνότητα των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν, η οποία είναι απόρροια της υποβάθμισης των υγειονομικών μονάδων στα νησιά, δεν θα έπρεπε να υφίσταται.
Η “οικονομία” που επιβάλλεται στα χρόνια του μνημονίου από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας μέσα από το καθεστώς συγχωνεύσεων και κατάργησης υπηρεσιών στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής αντί να επιφέρει τα “υποτιθέμενα” επιθυμητά αποτελέσματα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου καθώς η υγειονομική προσαρμογή έχει κοστίσει ακριβότερα λόγω των συχνών αεροδιακομιδών.
Κάθε πτήση μείον 12.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του κράτους
Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε πτήση που πραγματοποιεί ένα Super Puma κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 12.000 ευρώ κάτι το οποίο οδηγεί σε επιτακτική ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που ακολουθείται στις υγειονομικές υπηρεσίες των νησιών του Αιγαίου. Η ύπαρξη των ΕΔ είναι σημαντική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επωμιστούν όλο το βάρος της μεταφοράς ασθενών ειδικά όταν δεν είναι περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά ήσσονος σημασίας περιστατικά τα οποία όμως λόγω της παντελούς έλλειψης των αναγκαίων μέσων σε πολλά Κέντρα Υγείας οδηγούν στην αυξημένη χρήση των αεροσκαφών.
Οι μέχρι τώρα αλόγιστες πολιτικές αλλά και η έλλειψη εποπτείας που υπήρχε επί δεκαετίες οδήγησε στην υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες χωρίς μάλιστα να έχει προβλεφθεί από τους αρμόδιους η δημιουργία μηχανισμού που να μπορεί να διαχειρίζεται το σημαντικό θέμα των αεροδιακομιδών. Ο “Γολγοθάς” που αναγκάζονται να βιώνουν οι πολίτες των νησιών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας καθώς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα των δημοσίων υγειονομικών μονάδων κάνει επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της κατάστασης. Η σπατάλη που γίνεται στο δημόσιο χρήμα λόγω των αεροδιακομιδών σε εποχές όπου η ελληνική κοινωνία αιμορραγεί, ο φόρτος εργασίας που καλούνται να αντεπεξέλθει το ανθρώπινο δυναμικό των Ένοπλων Δυνάμεων αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών των νησιών του Αιγαίου είναι μερικοί λόγοι όπου επιβάλλουν την επανεξέταση του θέματός από τη πλευρά της κεντρικής εξουσίας.
www.koinignomi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...